CommentaarRamadan Late Night

Het is onverstandig om met Ramadan Late Night te stoppen

De publieke radiozender FunX en de NPO hebben besloten het programma ‘Ramadan Late Night’ stop te zetten, nadat radicale moslims doodsbedreigingen hadden geuit aan het adres van FunX-dj en presentator Morad El Ouakili. Volgens de bedreigers maakten de radiomakers de vastenmaand ‘vies’ door er een programma met muziek over te maken. Het was een zachtaardig, positief getoonzet programma waarin mensen vertelden hoe ze de ramadan beleven en waarin ze recepten uitwisselden, maar volgens de critici toonden de makers zo geen respect voor de islam.

FunX was gedwongen extra beveiligers in te huren voor de programmamakers. Volgens NPO en FunX was dat ‘een onacceptabel gevolg van een initiatief dat bedoeld was om mensen samen te brengen’. Daarop besloten zij het dagelijkse programma onmiddellijk te beëindigen. Daarnaast deed de dj aangifte bij de politie.

Het is nogal wat om met de dood te worden bedreigd. Maar door te zwichten voor deze dreigementen zetten FunX en de NPO veel op het spel. De makers geven toe aan een discutabele opvatting van een kleine, onverdraagzame minderheid dat een vrolijk radioprogramma met muziek en de ramadan niet samen kunnen gaan.

Het is een mening die niet wordt gedeeld door het grootste deel van de moslimgemeenschap. Die zien er helemaal geen kwaad in om de ramadan feestelijk te vieren. De makers van FunX staan toe dat een radicale minderheid, waarvan sommigen het dreigen met geweld niet schuwen, de meerderheid van de moslims hun norm oplegt. Door gehoor te geven aan hun dreigement legitimeren FunX en de NPO dit standpunt. Daarmee is de godsdienstvrijheid van moslims in het geding.

Dat geldt ook voor de persvrijheid. De makers laten zich de mond snoeren door dreigementen. In hun statement geven ze aan het gesprek met het publiek te willen voeren en dat dit betekent dat je naar elkaar moet luisteren. Naar elkaar luisteren, een debat voeren, is iets anders dan zwichten voor een dreigende minderheid en de grote, tolerantere meerderheid in de kou laten staan.

Doodsbedreigingen zijn ingrijpend en ontwrichtend. Maar toegeven aan bedreigingen heeft ook grote gevolgen. De NPO kiest wel heel makkelijk voor het afblazen van de show. De omroep had andere oplossingen kunnen zoeken om de presentator te beschermen, zoals het inzetten van extra beveiliging, het aanstellen van een andere presentator of meerdere presentatoren. Ook een andere programmaopzet, desnoods zonder presentator, had een oplossing kunnen zijn. Het stopzetten van het programma is in feite een vrijbrief om met dreigementen je gelijk te gaan halen. Hopelijk komt er ook van de zijde van het Openbaar Ministerie een onderzoek.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden