Commentaar

Het is onbegrijpelijk dat tabaksproducten nog zo makkelijk verkrijgbaar zijn

null Beeld ANP
Beeld ANP

Artsen staan niet snel op de barricaden. En zeker­­ niet massaal. Dus als maar liefst dertien beroepsorganisaties van onder meer longartsen, tandartsen, psychiaters, kinderartsen, maar ook cardiologen en verzekeringsgeneeskundigen samen met twee ex-rokers en de federatie van kankerpatiënten dreigen met de rechter, dan is er iets bijzonders aan de hand.

Trouw

Ze eisen dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) optreedt tegen de tabaksindustrie. Directe aanleiding is een sigarettenonderzoek van het RIVM vol schokkende resultaten. Het RIVM onderzocht honderd sigarettenmerken. Daarvan scoorde slechts één onder de wettelijke limieten voor schadelijke stoffen van de Tabakswet. In de meeste gevallen werden de maxima voor teer- en nicotinegehalte, maar ook voor koolmonoxide ruimschoots overschreden. Bij nicotine werd tot zeventien keer te veel gemeten, bij koolmonoxide tot twintig keer en in het geval van teer in één geval zelfs 26 keer meer dan toegestaan.

De eis van de artsen is dat de NVWA de verkoop van sigaretten­­ eigenlijk verbiedt. Die eis verdient alle steun. Van de NVWA, die voor kleinere, soms onbenulliger zaken­­ in actie kwam (zoals de speckreepjes of gehacktballetjes van de Vegetarische Slager), mogen we dus wel wat verwachten. Ook omdat al zolang bekend is dat tabak­­ vol zit met ziekmakende en verslavende stoffen.

Het is welbeschouwd onbegrijpelijk dat tabaksproducten nog steeds zo gemakkelijk verkrijgbaar zijn. De overheid die dat toestond, heeft haar rol als hoeder van de volksgezondheid te veel uit het oog verloren. Ook omdat de geoliede lobby van de industrie zich decennialang te gemakkelijk toegang wist te verschaffen tot ambtenaren, ministers en Kamerleden. En zo te veel invloed­­ had op wet- en regelgeving.

Eindeloos juridisch getouwtrek

Wel is het de vraag of een verbod op sigaretten op deze wijze juridisch haalbaar is. Te oordelen naar de eerste reactie­­ van marktleiders Philip Morris en British American Tobacco draait dit vooral uit op een eindeloos juridisch getouwtrek, waarbij zal worden geschermd met diverse uitkomsten van verschillende meetmethoden. Hun claim echter, dat hun product voldoet aan de Europese richtlijnen en de Nederlandse Tabakswet, valt te bezien na het geruchtmakende RIVM-onderzoek.

De sigarettenfabrikanten zijn in elk geval realistisch met de opmerking dat het uiteindelijk aan de overheid is om te bepalen welke methode wordt gebruikt.

Wat dat betreft is het uitstekend dat staatssecretaris Paul Blokhuis beloofde hard op te treden tegen­­ tabaksfirma’s. Hij zei ‘Nederland van het roken af te willen brengen’ en stelde dat ‘de oorlog tegen de tabaksindustrie’ is geopend. Dat schept hoge verwachtingen over het nieuwe rookbeleid dat hij dit najaar presenteert.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Lees hier eerdere commentaren.

Lees ook:

Patiënten en medici eisen verbod op sjoemelsigaret

Beroepsorganisaties van artsen en enkele ex-rokers dreigen naar de rechter te stappen omdat de Tabakswet niet wordt gehandhaafd.

Zo probeert de tabaksindustrie jongeren aan het roken te krijgen

'Hoe jonger de nieuwe roker, hoe beter dat is voor ons.' Zo redeneert de tabaksindustrie. Over de moraliteit van de eigen marketing houdt de sector de lippen op elkaar. Een analyse.

Ook huisartsen doen aangifte tegen tabaksindustrie

Een grote meerderheid van de aangesloten leden bleek de aangifte te ondersteunen die advocate Bénédicte Ficq eerder namens twee longpatiënten en de Stichting Rookpreventiejeugd deed tegen de producenten van tabak.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden