null

OpinieMeerouderschap

Het is juist onterecht om het familierecht te beperken tot twee ouders

Het is juist onterecht om het familierecht te beperken tot twee ouders. De argumenten deugen niet, reageert Eke Krijnen, moeder in meer­oudergezin.

Eke Krijnen

Het is terecht dat het familierecht tot twee ouders beperkt blijft, schrijft Trouw in het hoofdredactioneel commentaar. Voor mij, moeder in een meeroudergezin, is dit pijnlijk om te lezen. Samen met mijn vrouw en een goede vriend voeden wij onze twee kinderen op. Het commentaar betreft de zoveelste mening over onze gezinssituatie en onze kinderen, meestal van mensen die niet in dezelfde situatie verkeren. Des te pijnlijker is het wanneer de gebruikte argumenten geen steek houden.

Goede meerouderschapswetgeving, zoals in 2016 geadviseerd door de Staatscommissie ‘Herijking Ouderschap’, erkent dat een kind meer dan twee juridische ouders kan hebben, die allen een gelijkwaardige rol in de opvoeding van de kinderen vervullen. Net als het kabinet gaat Trouw ervan uit dat een meerouderschapswet de kans op conflicten tussen ouders vergroot. Als een scheiding bij een traditioneel gezin al tot nare conflicten kan leiden, moet dat met meer ouders nog veel erger zijn, is de redenering.

Conflicten zijn nu extra schrijnend

Zoals in het Trouw-commentaar al aangegeven, zijn experts verdeeld over deze stelling van vermenigvuldiging van conflict. Geen wonder, want er is geen enkel empirisch bewijs voor; het is simpelweg nog nooit onderzocht.

Conflicten tussen ouders, hoe treurig ook, zullen helaas altijd blijven bestaan, zowel in traditionele als in meeroudergezinnen. Het uitblijven van meerouderschapswetgeving neemt mogelijke conflicten niet weg. Sterker nog, in de huidige situatie kunnen conflicten voor meerouders en hun kinderen extra schrijnend verlopen, omdat de familierechtelijke band tussen sommige ouders en de kinderen door de wet niet erkend wordt. Een goede meerouderschapswet beschermt de kinderen en hun ouders juist tegen de gevolgen van mogelijke conflicten.

Wel valt vanuit gezond verstand te beredeneren dat ouders in meeroudergezinnen beter toegerust zijn om conflictsituaties te hanteren. Kinderen komen bij hen immers niet vanzelf, maar pas na lang beraad. Niet alleen is er een enorme motivatie de kinderen samen op een goede manier groot te brengen, ook zijn cruciale afspraken meestal op papier vastgelegd. Het vooraf vastleggen van afspraken over de opvoeding en het laten toetsen van die afspraken door een rechter is ook één van de aanbevelingen van de Staatscommissie ‘Herijking Ouderschap’.

Extra storend is daarom het betuttelende argument in het hoofdredactioneel commentaar dat het kabinetsbesluit om geen meerouderschapswet in te voeren benadrukt dat ouders een eigen verantwoordelijkheid hebben om zaken op tijd te regelen. Wij doen niet anders. Nog voor de conceptie van onze kinderen zaten mijn vrouw, de toekomstige vader en ik om de tafel met notaris en advocaat, omdat wij gedrieën het beste met onze kinderen en elkaar voorhebben.

Het allerwrangste

De huidige wetgeving belemmert juist het maken van goede afspraken. Het huidige voorstel van het kabinet om deelgezag voor de derde en vierde ouder in te voeren is een schijnoplossing. Ook met deelgezag kan één van ons drieën, in ons geval de biologische vader, nog altijd geen beslissingen nemen bij medische noodsituaties, niet zomaar met een kind alleen op vakantie, geen spaarrekening openen voor de kinderen. Het allerwrangste is nog wel, voor kinderen én ouders: op papier is er geen enkele sprake van een familierelatie tussen deze ouder, zijn familie en zijn eigen kinderen.

Het kabinet wil internationaal gezien niet alleen staan met een goede meerouderschapswetgeving. Bij emancipatoire vernieuwingen moet iemand de voortrekkersrol op zich nemen. Nederland zou dit moeten doen, net als destijds met het homohuwelijk. Het is tijd voor de volgende stap in de homo-emancipatie. Dat is in het belang van ál onze kinderen.

Lees ook:
Het is terecht dat het familierecht tot twee ouders beperkt blijft
Eindelijk is er een modernisering voor het familierecht in de maak. Straks kunnen meer dan twee ouders een vorm van gezag hebben over een kind dat aan hun zorg is toevertrouwd. Nieuwe regels voor draagmoederschap zullen volgen.

Meer dan twee ouders is voor het kabinet nog een brug te ver
Het kabinet moderniseert het familierecht. Dat was nodig, gezien de vele nieuwe gezinsvormen, al gaat het sommigen te ver.

‘Wet moet nieuwe gezinssituaties niet belemmeren maar faciliteren’
Tweeënhalf jaar boog Aleid Wolfsen zich over het familierecht, om te concluderen dat de regels nogal verouderd zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden