null

OpinieOnderwijs

Het is helemaal geen goed idee om middelbare scholen weer open te laten gaan

Het is helemaal geen goed idee om de middelbare scholen binnenkort weer open te laten gaan. Denk bijvoorbeeld aan de leeftijd van de leraren, aldus wiskundedocent Siep de Haan.

Siep de Haan

Sommige media en virologen suggereren dat de sluiting van basisscholen geen zin had. ­Geheel ten onrechte. Wereldwijd zijn 1,5 miljard kinderen niet naar school gegaan, overal in de wereld hebben experts geconcludeerd dat het beter en veiliger was om ook de jongste kinderen en hun docenten voorlopig niet naar school te sturen, mede vanwege alle onzekerheid rondom corona. Sommige Nederlandse virologen menen beter te weten. Zij gooien alle schooltypen op een grote hoop. Alsof peuters en achttienjarigen epidemiologisch iets met elkaar van doen hebben. Het zijn werelden van verschil.

Leeftijd

Waaruit bestaan de verschillen? Ten eerste de leeftijd van de leerlingen: hoe jonger, hoe minder besmettingen. En ook de leeftijd van de docenten. Bijna 40 procent van het personeel in het voortgezet onderwijs is ouder dan 50 jaar. Bij basisscholen is dat maar 20 procent. Ook is er veel meer contact in het voortgezet onderwijs. Leerlingen van 12 jaar en ouder krijgen les van vakdocenten, iedere leerling heeft tien tot veertien verschillende docenten. Het gaat bij voortgezet onderwijs om scholen van 1000 tot 1500 leerlingen, met tussen de 120 en 180 volwassen personeelsleden.

Deze miljoenen bewegingen van schoolgaande mensen in het voortgezet onderwijs legt, anders dan de basisschool, ook een groot beslag op het openbaar vervoer. Terwijl dat maar een klein deel van de reguliere reizigers aankan op dit moment.

Tijdens de persconferentie van 21 april benadrukte het kabinet, op ­advies van het RIVM, ook voor jongeren boven de 12 jaar de norm van anderhalve meter afstand aan te houden. Dat is nu juist de groep die met honderdduizenden tegelijk in het voortgezet onderwijs op school zit.

Persoonlijke aandacht

Docenten hebben een goed werkzaam alternatief bedacht: thuisonderwijs. Leerlingen kunnen hier, flexibel als ze zijn, perfect mee overweg. Meer dan driekwart van de ouders kan er uitstekend mee omgaan, slechts 10 procent van de ouders nog niet. Achterstanden in lessen zijn er opvallend weinig, of zelfs niet. De leerlingen chatten veelvuldig met de docenten, veel meer dan normaal. Veel leerlingen ervaren die persoonlijke aandacht als fijn.

De oplossing is daarom om de jongste leerlingen beperkt naar de basisschool te laten gaan, maar om de grote massa in het voortgezet onderwijs zo veel mogelijk veilig thuis te laten. De kwetsbare leerlingen kunnen wel worden opgevangen, maar dan door jongere leraren.

Docenten willen graag lesgeven. Maar het moet wel veilig kunnen.

Lees ook:

Wat vinden docenten: moeten de scholen weer opengaan?

Is het een goed idee om weer naar school te gaan?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden