Het is een raadsel waarom Otten ooit met Baudet in zee ging

Beeld Maartje Geels

Politiek is meer dan het toepassen van een aantal wetmatigheden uit de marketing. Althans, dat zou het moeten zijn. Toch dient op grond van die wetmatigheden in de richtingenstrijd tussen Thierry Baudet en kop-van-jut Henk Otten het gelijk bij Baudet te worden gelegd.

In zijn politieke standpunten wordt Baudet veel minder dan Geert Wilders gedreven door marketing. Het programma van de PVV lijkt door mensen uit de ­reclamewereld te zijn geschreven. Wilders is uiteraard door een overtuiging gedreven. In dit geval zijn afkeer van de islam en alles wat daar naar riekt, maar hij gebruikt een economisch programma dat met marketing-achtige middelen tot stand is gekomen om kiezers te paaien en zo een betekenisvol platform te krijgen voor zijn islamkritiek.

Bij Baudet werkt dat volkomen anders. Hij is de verontruste cultuurpessimist die het cement tussen de bouwstenen van een in eeuwen gegroeide samenleving ziet verkruimelen. Hij is niet rechts, hij is van een soort conservatisme dat in de Nederlandse politiek niet ver­tegenwoordigd was. Aan, om het zo te zeggen, zijn pessimisme doet hij geen concessies. Zeker niet alleen om de jacht op kiezers brandstof te geven.

Zo bezien is de poging van Baudets medestrijder vanaf het begin Henk Otten om de koers van Forum voor Democratie te beïnvloeden behoorlijk bizar. Hoe Otten de plank misslaat, valt het duidelijkst te illustreren met wat hij te zeggen heeft over het lidmaatschap van Nederland van de Europese Unie. Door de Unie te ver­laten neem je het onverantwoorde risico op grote economische schade, meent Otten.

Niet dat hij daarin ongelijk heeft, zeker niet, maar in een denkbeeldige discussie met Baudet is het een argument dat volkomen aan de echte reden van een Nederlandse exit voorbijgaat. De Unie, aldus Baudet, is eerst en vooral een poging om de soevereine Nederlandse staat uit te hollen. Economische schade is in deze context een verwaarloosbaar risico, als het voortbestaan van Nederland als natie en als zingevend element in de Nederlandse identiteit op het spel staat.

Henk Otten is een nuchter mens. Hij heeft niets met gedachten over de boreale wereld en de uil van Minerva heeft hij nog nooit zien vliegen. Hij wil gewoon een rechtse partij. Mean on crime, lean on taxes.

Dat mag uiteraard. Niks mis mee. In marketingtermen is het echter het slechtste wat Forum voor Democratie zou kunnen doen. Wellicht is de VVD tegenwoordig op economische onderwerpen niet rechts genoeg meer. Fractievoorzitter Dijkhoff wil zich zelfs helemaal en uitsluitend op de belangen van de middeninkomens gaan richten. Tussen de wensen van Otten en het praktische beleid van de VVD zitten hooguit nuanceverschillen. Op nuanceverschillen bouw je geen partij.

Zeker in de campagne van de komende weken zou Forum met de door Otten gewenste voorzichtigheid over de Europese Unie geen voet meer tussen de deur krijgen. Beter de romantiek van een totaal absurd standpunt dan de ratio van een kritische beschouwer van het beleid in Brussel.

Het is, gezien de ontwikkelingen van de afgelopen week, een raadsel wat Otten ooit bezield heeft om met Baudet in zee te gaan. Het is ook meer en meer een ­grote vraag wat hem ooit bezielde alweer een nieuwe politieke partij van de grond te trekken.

Hoezeer zijn standpunten ook realistischer zijn en hoezeer hij daarvoor sympathie verdient, de wetten van de marketing geven Otten volkomen ongelijk. Wellicht kan hij daar op de achterbankjes van de Eerste Kamer eens over nadenken.

Lex Oomkes is politiek commentator bij Trouw en schrijft wekelijks een column.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden