null Beeld
Beeld

De vraag vanMonic Slingerland

Het is de zomer van ontdekkingen in eigen land. Ook voor u?

Uit voorzichtigheid gingen veel minder ­Nederlanders dan anders met de ­zomervakantie over de grens. En dat beviel uitstekend, zo bleek uit veel lezersreacties.

Nooit geweten dat Nederland zo mooi is’. Of ook: ‘Dit soort dorpjes kende ik alleen uit Frankrijk. Maar ze liggen gewoon in Zeeland.’ Vakantieverhalen uit het jaar 2020. Uit voorzichtigheid gingen veel minder ­Nederlanders dan anders met de ­zomervakantie over de grens. Het werd vaak vakantie in eigen land, net als vroeger. Al voelde het in de weken van de hittegolf soms alsof het Italië was.

We moeten terug naar het jaar 1987 om in de cijfers van het CBS te zien dat de buitenlandse vakantie het wat aantallen betreft wint van de vakantie in eigen land. Dat is vanaf dat moment steeds zo geweest. Tot in dit coronajaar dus.

Driekwart van de Nederlanders bleef dit jaar binnen de eigen grens, de helft van hen bleef ook thuis. Normaal gesproken kiest een derde van de vakantiegangers voor een verblijf in het eigen landje bij de zee.

Knelpunten zijn zomaar opgelost

Ook kwamen er dit jaar veel minder toeristen dan anders naar Nederland. Het NBTC, het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen, verwacht dat er dit jaar 24 tot 30 miljoen minder toeristische overnachtingen zijn in Nederland dan vorig jaar.

Het gekke is dat door deze onverwachte ontwikkeling sommige knelpunten zomaar opgelost zijn. Zo lag er begin dit jaar een plan om het enorme aantal toeristen dat normaal gesproken naar Giethoorn komt meer te spreiden over de gemeente Steenwijkerland (Trouw, 26 augustus). Ook Amsterdam was al langer bezig om de overlast van toeristen te weren uit de binnenstad. Dankzij ­corona heeft de stad nu andere en misschien wel betere argumenten en instrumenten om de toeristenstroom in te dammen.

In mijn eigen dorp merkte ik deze zomer ook dat er opmerkelijk veel Nederlandse vakantiegangers waren die er andere jaren niet waren. Hoe je dat kon zien? Aan de bootjes en boten die voorbijkwamen. Naast de ‘vaste’ voorbijgangers waren er veel die we hier eerder niet zagen. Ik vroeg me af welke koers ze andere jaren gekozen hadden. Kom maar op, wilde ik ze zeggen. Kijk maar hoe mooi het hier is.

Prachtige foto. Namibië? Nee, Hoge Veluwe.

Ook hoorde ik verbazing over de schoonheid van het Nederlandse landschap. Mensen appten foto’s van een zandvlakte met grillig gegroeide bomen. Namibië? Nee, de Hoge Veluwe. Een ervaring was ook dat je zonder de incheckstress op Schiphol en zonder de files op de Franse snelwegen, maar met slechts een of twee uur rijden, twee provincies verder vooral een bijzonder ontspannen vakantie kunt hebben. Met net zulke ontdekkingen als anders. En geen gedoe met taal.

Voor degenen die toch al altijd thuisblijven tijdens de zomer is er weinig veranderd, behalve waarschijnlijk de verhalen van familie en kennissen die in plaats van Thailand of Tunesië nu het Kröller-Müller­museum of Cadzand bezochten.

In mijn laatste vraag voor de zomerstop informeerde ik bij u of de vakantiestress leidde tot andere keuzes dan anders.

Nu ben ik vooral benieuwd of deze zomervakantie in het jaar 2020 u nieuwe ontdekkingen gebracht heeft. En vooral, welke dan.

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden