Commentaar

Het is cruciaal dat het Kosovo-tribunaal zijn pijnlijke werk kan doen

Feest in Kosovo: op 14 februari vierde het zijn tienjarige onafhankelijkheid. Beeld AP

Een land dat de onafhankelijkheid in is gebombardeerd, is niet bepaald geboren onder een gelukkig gesternte. Dat geldt ook voor Kosovo. Het land moet het recente verleden onder ogen zien.

Door Navo-ingrijpen kwam er in 1999 een einde aan de poging van het Servische leger het Kosovo-bevrijdingsleger en het Albanese bevolkingsdeel in de toenmalige regio van Servië met geweld weer in het gareel te krijgen. Pogingen de Kosovaren en Belgrado met elkaar te verzoenen mislukten, waarna Kosovo in 2008 de onafhankelijkheid uitriep.

Tien jaar later behoort het land met 1,8 miljoen inwoners tot de armste van Europa. Met lage inkomens, een extreem jonge bevolking en een jeugdwerkloosheid van zestig procent valt er bij dit jubileum weinig te vieren. De verhouding tussen het Albanese bestuur in Pristina en de Servische minderheid is uiterst moeizaam, de moord op een prominente Servisch-Kosovaarse politicus liet vorige maand nog eens zien hoe gespannen de situatie is. 

En de internationale erkenning is ook nog onvolledig: binnen de EU zijn er bijvoorbeeld nog vijf lidstaten die daartoe niet willen overgaan, veelal uit zorg over eigen afscheidingsbewegingen.

Helemaal mis

Het zou zeer welkom zijn als die context verbetert, maar daarvoor moet er veel, erg veel, gebeuren. Verbetering van de verhouding met Servië in de eerste plaats, een beter economisch beleid direct daarna, verdere integratie met de Europese Unie als volgende stap. In het kader daarvan moeten de Kosovaarse leiders echter ook stappen zetten om het recente verleden onder ogen te zien, en vooral de rol van de eigen leiders en strijdgroepen bij het bevechten van de onafhankelijkheid.

En daar gaat het helaas mis. Een rechtsgang over hun rol bij het speciaal daarvoor opgerichte Kosovo-tribunaal stuit op voortdurende tegenstand. Begrijpelijk misschien vanuit het perspectief van eventuele verdachten, maar uiterst onverstandig voor het jonge land als geheel. De poging van parlementariërs in december om de wetgeving in te trekken die het in Den Haag gevestigde Kosovo-tribunaal mogelijk maakt, leidde terecht tot grote woede bij onder meer de EU. Dat premier Thaci het tribunaal een ‘historisch onrecht’ noemt, miskent volledig dat waarheidsvinding voor buurlanden en slachtoffers in Kosovo de ruimte schept voorzichtig een streep onder het verleden te zetten.

Zonder belemmeringen

Leiders die een land naar onafhankelijkheid hebben gevoerd, houden geregeld lang vast aan hun positie. Het is veel gevraagd, dat zeker, maar het is cruciaal dat het tribunaal zijn ongetwijfeld pijnlijke werk zonder belemmeringen en in openheid kan doen. Als de huidige Kosovaarse leiders zich daar daadwerkelijk moeten verantwoorden, dienen zij opzij te stappen om een nieuwe generatie de kans te geven Kosovo verder te brengen.

De mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Lees hier eerdere commentaren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden