null Beeld

OpinieCommentaar

Het is afwachten of Boris Johnson na het vertrek van Cummings voor een compromis kiest of de EU met slaande deuren verlaat

Redactie Trouw

Never a dull moment in Downing Street, zoveel werd de afgelopen dagen weer duidelijk. Voor een flinke portie Brits politiek drama hebben we Netflix helemaal niet nodig – daarvoor kunnen we gewoon bij de BBC terecht. Zeker sinds Boris Johnson als premier de regering en de brexitonderhandelingen leidt.

Nu is er weer het opstappen van Dominic Cummings, rechterhand van Johnson in alle betekenissen van het woord en brein achter diens harde brexitcampagne. De man die tot dusver onaantastbaar leek, zelfs toen hij de coronaregels aan zijn laars lapte rond de tijd dat Johnson zelf met de ziekte op de ic belandde, struikelde na een hevige interne strijd waarin naar verluidt de vriendin van Johnson een sleutelrol speelde. Het drama culmineerde zondag toen bleek dat Johnson de komende twee weken thuis moet blijven omdat hij contact heeft gehad met een coronapatiënt.

Hevige tweede coronagolf

Dit alles vindt plaats op een moment dat het Verenigd Koninkrijk kampt met een hevige tweede coronagolf (vorige week werd de grens van 50.000 doden gepasseerd), onthutsende economische cijfers laat zien, en zich opmaakt voor de laatste cruciale weken in de brexitonderhandelingen. Mocht Johnson van plan zijn geweest nog een laatste dramatisch bezoek aan Brussel te brengen, dan wordt dat nu een lastig verhaal.

Dat is heel jammer, want de brexitonderhandelingen kunnen zo’n zetje in de rug goed gebruiken. Al weken lijkt er zeer weinig schot in de zaak te zitten, driftig onderhandelen tussen Michel Barnier van de EU en David Frost namens de Britten ten spijt. Maandag klonken van beide zijden waarschuwingen dat het er nu snel van moet komen, omdat een deal over een ordelijk vertrek van de Britten uit de EU-schoot anders niet meer haalbaar is.

Hoop

Uit sommige hoeken klinkt de hoop dat nu Cummings het toneel heeft verlaten, de weg vrij is voor een akkoord dat de Britten dicht bij de Europese Unie houdt. Maar dat is misschien te optimistisch geredeneerd. Johnson is altijd een opportunistisch politicus geweest met een fijne neus voor hoe de politieke wind waait. Ook nu zal hij in het relatieve isolement van zijn zelfquarantaine scherp in de gaten houden hoe de machtsverhoudingen liggen. Als hij de harde brexiteers, de vleugel binnen zijn partij die hem aan de macht hielp, te invloedrijk acht, is het heel goed mogelijk dat hij de EU definitief met slaande deuren verlaat.

Maar het kan ook dat hij zijn politieke overlevingskansen anders inschat, bijvoorbeeld omdat zijn bond­genoot in het Witte Huis op weg naar de uitgang is, en alsnog voor een compromis kiest.

Het hopen is op het laatste, want zowel de Britten als de EU staan sterker als ze verbonden zijn. Dat deze kwestie haar beslag krijgt op basis van de inschatting van een politieke windvaan, is droevig genoeg.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden