null Beeld
Beeld

CommentaarFiscus

Het houdt maar niet op bij de Belastingdienst

Redactie Trouw

Het houdt maar niet op met de stroom negatieve en zelfs schokkende berichten over de Belastingdienst. Opnieuw gaat het om berichten die zijn voortgekomen uit de toeslagenaffaire en opnieuw komt de waarheid pas aan het licht na omvangrijk onderzoek en vasthoudendheid van een aantal journalisten. Spontaan komt er niets naar buiten over de wantoestanden bij de dienst en al helemaal niet na zelfstandig optreden van de politieke leiding.

Het was de Belastingdienst zelf die uiteindelijk deze week wel moest toegeven dat het bij de controle van aangiftes voor de inkomstenbelasting het feit dat een aanvrager twee nationaliteiten heeft, liet meetellen in de afweging of die aanvrager extra werd gecontroleerd.

Etnisch profileren als staande praktijk werd tot nu toe door de dienst en door opeenvolgende bewindslieden keer op keer ontkend. Nu ook die ontkenning wordt beschaamd wordt het een serieuze vraag of de Nederlandse burger nog wel af kan gaan op de integriteit van de dienst en van de betreffende ambtenaren.

Een verschrikkelijke constatering

Alleen al het feit dat die vraag steeds relevanter wordt is een verschrikkelijke constatering. Nederland zou een beschaafd land zijn en de overheidsdiensten zouden beschaafde diensten zijn. Daarop kunnen vertrouwen is een uiterst kostbaar goed, waar niet mee gespeeld zou mogen worden.

Ook de huidige staatssecretarissen die verantwoordelijk zijn voor de Belastingdienst, Hans Vijlbrief en Alexandra van Huffelen, hielden tot nu vol dat er van etnisch profileren bij de dienst geen sprake was. Van Huffelen liet eveneens weten dat zij dat sterk zou afkeuren, mocht blijken dat het toch gebeurde.

Die uitspraak wekt verwachtingen, die nu eens een keer op korte termijn waargemaakt moeten worden. De staatssecretarissen zullen zich in ieder geval moeten verantwoorden voor de praktijken van de Belastingdienst en dienen bij die gelegenheid een geloofwaardig antwoord te hebben op de vraag hoe dergelijke afkeurenswaardige praktijken tot staan gebracht zullen worden. Verantwoording vragen over het voor de zoveelste keer niet goed informeren van de Kamer is op zich terecht, maar de treurige ervaringen op dit gebied lijken het bij voorbaat zinloos te maken.

Een aantal Kamerleden vroeg in een eerder stadium de juristen van de Kamer om een analyse wat er mogelijk was om bijvoorbeeld ambtenaren die de wet (en in dit geval de Grondwet) overtreden voor de rechter ter verantwoording te roepen. Tussen de Kamerleden brak destijds, in december vorig jaar, ruzie uit over dit initiatief van enkelen. De vraag wordt echter met elke onthulling relevanter.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook:
Belastingdienst erkent: toch sprake van etnisch profileren

Al een jaar hangt de vraag in de lucht: deed de Belastingdienst nu aan etnisch profileren of niet? Ja, erkent de fiscus nu na onderzoek van Trouw en RTL Nieuws.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden