De vraag van WilmaNationale burendag

Het hebben van goede buren is een groot goed

Hoe kijkt u naar de buren, was de vraag vlak voor nationale burendag. De ene lezer kijkt met dank, de ander met afschuw.

Leer je buren waarderen

Ik schrok ervan dat één op de vijf mensen in onvrede met de buren woont. Ik ben opgegroeid op het ­platteland en daar was het normaal dat je even bij elkaar binnenliep. ­Inderdaad ‘noaberschap’. Meer dan vijftig jaar later voelen mensen zich onveiliger. Dan zou het juist zo moeten zijn dat men meer open staat voor de ander. Wij zijn in onze huidige woonplaats verhuisd van kamers, flat naar eigen huis. Hadden wij geluk dat we altijd leuke buren hadden? Naast elkaar wonen is geven en nemen. Houd niet alles achter de voordeur en sta klaar voor elkaar. Zo leer je je ­buren waarderen en je krijgt er veel voor terug.
Truus Groothuis Culemborg

Stel jezelf voor

De slogan van mijn vrouw en mij is ‘aardige buren timmeren en boren niet zo luid’. Dus voor je aan de slag gaat met verbouwen en inhuizen, stel jezelf even voor.
Koos Groenewoud Lelystad

Buren als hulpsysteem

Mijn goede vrienden wonen niet in de buurt. Daarom prijs ik mij gelukkig dat ik in mijn trappenhuis te maken heb met buren, van diverse afkomst, die altijd bereid zijn om te helpen. Zelf ondervond ik dat toen ik een salto met de fiets maakte. Vrijwel direct ontstond een systeem van hulp met boodschappen, krant en post halen en kokkerellen. Het hebben van goede buren is een groot goed.
Willem Vizee Tiel

Buurvrouw als mantelzorger

Als negentigjarige vrouw met ernstig lichamelijke beperkingen heb ik al veertig jaar een buurvrouw als mantelzorgster. Zij woont aan de overkant en kan via een opening in mijn grote beukenhaag in mijn tuin komen, waarop ik de deur open met een afstandsbediening. Ook bij mijn bovenbuurvrouw met twee zonen kan ik om hulp vragen, evenals bij mijn Portugese linkerbuurman.
W.A. van Lent Amstelveen

Jaloers op kamerverhuur

Naast ons huis in het centrum van Haarlem zijn twee panden gerenoveerd tot acht appartementen, inclusief balkons en dakterrassen. Dagelijks ervaren we hoe de toeristen er ­leven als locals. Er logeerden al overspannen ouders met een uitgeputte babydrieling naast twaalf genodigden voor een vrijgezellenfeest. Stiekem wil ik, net als Airbnb, goud geld verdienen. Ons huis verhuren lukt niet, maar toen ik vroeg gewekt werd door de techno-terrorhouse van bierdrinkende Engelsen, zag ik mogelijkheden. Kom genieten van de buurtoeristen die leven als locals. Huur ons dakterras, inclusief all-you-can-drink cocktailbar, DJ PartyTower XL, verrekijker, volgspot, vuurkorf, drone, papegaai, en uiteraard supersnelle wifi.
Sandra van Vliet Haarlem

De valkuil van ‘verjaring’

Veertien jaar geleden kochten wij ons huis met een achterom via de steeg van de buren. Er was geen recht van overpad, maar de notaris stelde ons gerust: “Allang verjaard.” Na tien jaar kregen wij een nieuwe buurman, die ons de doorgang door de steeg belette. Gevolg: burenruzie, verloren proces, 55.000 euro armer, het hoger beroep moet nog beginnen, en geen achterom meer.
Ellen en Simon van Steen Heiloo

Wilma van Meteren vervangt deze weken Monic Slingerland, chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden