Het handschrift zegt veel over iemands persoonlijkheid

Monic Slingerland Beeld Leo Lanser
Monic SlingerlandBeeld Leo Lanser

Monic Slingerland wilde weten of lezers liever een geprinte of handgeschreven brief krijgen. Veel lezers ontvangen het liefst handgeschreven brieven. En zelf schrijven zij ook bij voorkeur met de hand.

Aandacht

Mijn hart maakt een sprongetje als ik een handgeschreven brief ontvang. Inderdaad, een handschrift is persoonlijk, maar ik denk dat het méér is dan dat: ik heb de indruk dat aan een handgeschreven bief meer aandacht is besteed dan aan een brief die uit de printer rolt. Een brief die je op je pc schrijft kan je nog even aanpassen, een beetje knippen en plakken en dan ziet de brief er keurig uit. Een handgeschreven brief moet in één keer goed of over; dan is er eerst een kladversie. Kortom: alles heeft met aandacht te maken.

Annegien Ochtman-de Boer, Bussum

Hulp zoeken

Half jaren tachtig kreeg ik een dringend advies van een psycholoog om hulp te zoeken: hij vond mijn handschrift verontrustend regelmatig en netjes. Te regelmatig, er moest iets mis zijn met mij. Ik trok mij er gelukkig niets van aan. Ruim vijftig jaar nadat ik schrijven leerde, schrijf ik nog precies zo. Alsof het gedrukt staat. Het geeft mij fysiek genoegen.

Kees Posthumus, Apeldoorn

Sollicitatiebrieven met de hand

Begin jaren tachtig schreef ik sollicitatiebrieven. Met de hand. Want de ontvanger kon aan de grafische notatie van mijn manier van zijn iets zien. En daarop werd je uitgenodigd. Of niet. Als juf kende ik alle handschriften van de kinderen uit mijn klas. En ja, ze pasten allemaal bij die kinderen. Het tegenwoordige geveeg over beeldschermen draagt weinig bij aan een goede motoriek en de netheid in schrift wordt anders gezien dan toen. Jammer. Laten we dan maar inzetten op een goede kennis van de eigen taal.

Elfriede Boerhout, Delft

Opnieuw beginnen

Voor mij is schrijven een belangrijke bezigheid geweest in mijn leven. Ik ben emeritus predikant en talloze preken en lezingen heb ik al schrijvende voorbereid. Als mijn handschrift niet loopt zoals ik dat wil, komt dat omdat wat ik neerschrijf niet klopt met wat ik bedoel te zeggen, dus moet ik opnieuw beginnen.

Thea Barnard Vries

Mooi schrijven met links

Natuurlijk is een handgeschreven brief veel persoonlijker dan een geprint exemplaar. De tekst is wellicht hetzelfde, maar het handschrift hoort bij de persoon die de woorden heeft geschreven én overwogen. Iedereen leert op de basisschool schrijven. Het zou een grote verarming zijn als niet meer zou gebeuren. Mijn juf van destijds - al bijna zeventig jaar geleden - dwong mij als linkshandige niet om rechtshandig te schrijven. De reden was ook dat ik met links zo mooi schreef. Ik schrijf gewoon rechtop, niet achterover en houd mijn pen niet krampachtig krom vast. Dat doen veel linkshandigen wél!

Willy Loerts - van Genderen, Dieren

Gekrabbel

Wanneer je een handgeschreven (sollicitatie)brief ontvangt in hedendaags schrift zou dit vijftig jaar geleden worden geclassificeerd als gekrabbel van een laaggeletterde. Een academicus van nu schrijft nu eenmaal niet meer als een eeuw geleden. Als men uit het schrift met enige zekerheid de ziel en het karakter van de schrijver meent te kunnen ontleden, is dit steeds ongeloofwaardiger geworden.

Roelof K. Vennik, Rotterdam

Lees ook:

Het handschrift wordt ernstig bedreigd volgens een kleine groep grafologen, schrijfpedagogen en schoonschrijvers. Als mensen al met de hand schrijven, dan vaak in blokletters, beweert schrijfdocent Greetje Arends, een van de drijvende krachten achter de Dag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden