Commentaar Haga-lyceum

Het Haga Lyceum heeft recht op meer begrip

De bestuurlijke situatie rond het Amsterdamse Haga Lyceum is onwerkbaar geworden. Dat is de terechte conclusie van de onderwijsinspectie na haar opsomming van wat er nog steeds misgaat op deze islamitische middelbare school. Dat gaat opvallend genoeg niet over het onderwijs, daar scoort het Haga redelijke cijfers, niet onverdienstelijk voor een school die pas twee jaar bestaat. En de orthodoxe en antidemocratische invloed waarover de veiligheidsdienst AIVD eerder de noodklok luidde, heeft de inspectie niet aangetroffen bij de leerlingen. Wel loopt er nog een docent rond die door de dienst met het orthodoxe salafisme wordt geassocieerd, maar dat hij daarin lesgeeft is niet gebleken. Hetzelfde geldt voor een paar vrijwilligers.

Het zou beter zijn van deze mensen afstand te nemen, zegt de inspectie het Amsterdams gemeentebestuur na. Het schoolbestuur vindt dit niet nodig. Dat is voor de inspecteurs reden te stellen dat de burgerschapsvorming op het Haga in gevaar is. Een opvallend scherpere conclusie dan in een conceptversie van dit rapport, daterend voor de berichten van de AIVD.

De schoolbestuurder krijgt meer salaris dan wettelijk is toegestaan, betaalt soms hoge vergoedingen aan naasten en de school stevent af op een tekort. Het bestuur zegt dat er veel tijd en geld moet worden besteed aan het verzet dat de overheid van meet af aan tegen vestiging van het Haga biedt. Onder meer de hoge advocaatkosten zouden de school in de rode cijfers brengen.

Compleet verziekte verhoudingen

Uit het inspectierapport doemt het beeld op van een compleet verziekte verhouding tussen het Haga en de verschillende overheidsdiensten. Het schoolbestuur kan door al deze heisa niet meer de maatregelen ter verbetering doorvoeren die wij hebben opgesteld, zegt de inspectie. Minister Arie Slob wil het bestuur daarom dwingen op te stappen en de gemeente Amsterdam stelt diezelfde voorwaarde voor extra klaslokalen waar het Haga recht op heeft gezien de leerlingentoestroom.

De huidige schoolbestuurder gooit via allerlei procedures olie op het vuur en er is kans dat een nieuw schoolbestuur de problemen effectiever te lijf zou kunnen gaan. Maar de inspectie en ook de politiek moeten niet vergeten dat zij zelf onderdeel zijn geworden van het probleem. De relatie met het bestuur is publiekelijk op scherp gezet op basis van AIVD-waarschuwingen waarvan nog steeds lastig is vast te stellen of ze terecht zijn. Ook de inspectie is dat niet gelukt. Zoals juristen in deze krant vaststellen: er is nog te weinig grond voor de hardste maatregel. Een tandje minder hoog van de toren blazen, en wellicht de mogelijkheid van een bemiddelingspoging, zouden meer recht doen aan de vrijheid van een ieder om een school te stichten en te besturen.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden