null Beeld

OpinieCommentaar

Het gewone leven begint weer en vakantie hoort daarbij

Na een jaar ‘nog even volhouden’ mag Nederland straks de koffers weer tevoorschijn halen. Helemaal zorgenvrij zal de vakantie nog niet zijn. Wie weg wil in eigen land, heeft het gemakkelijk. Gaan we de grens over, dan is het zaak alle regels goed in de gaten te houden. Het lijkt onvermijdelijk dat de eisen per land flink zullen verschillen, al doet minister Hugo de Jonge zijn best om het coronapaspoort zo eenvormig als mogelijk te maken. Daar kunnen lidstaten die in hun ijver om toeristen te trekken de regels sterk versoepelen een voorbeeld aan nemen. Voorop moet staan dat de pandemie niet opnieuw opvlamt. Al moeten de regels per land ook weer niet zo ingewikkeld zijn dat er van uitrusten geen sprake kan zijn.

Complex

De discussie over zo’n coronapaspoort is complex. Alleen de benaming al. Vaccinatiebewijs ligt gevoelig, want niet ieder kan begin juli al gevaccineerd zijn, of weigert om principiële redenen zich te laten vaccineren. Die groep ongevaccineerde vakantiegangers zal zich bij een reis naar het buitenland verplicht moeten laten testen. De Tweede Kamer heeft er voor geijverd dat deze testen gratis zullen zijn, maar hoe en door wie dat precies geregeld wordt, is nog niet zeker. Maar wil je in twee landen wat langer verblijven, bijvoorbeeld om een vliegreis te vermijden, dan is een tweede test alweer onvermijdelijk.

In de Europese Unie zijn de lidstaten er onderling nog niet uit of één prik genoeg is, of dat alleen de volledige, twee vaccinaties de reizigers vrijstellen van testen. Nederland is voorstander van twee prikken, ook al omdat er anders de vrees bestaat dat jongeren vervolgens na hun vakantie niet komen opdagen voor de tweede prik. Dat zou komende winter weer problemen kunnen opleveren omdat de vaccinatiegraad dan te laag blijft.

Dan zijn er ook nog de te verwachten praktische problemen rond de invoering. De ervaring met de corona-melder en met de privacy van de databases van onder meer de GGD zijn in Nederland niet louter positief. Voor een Europees certificaat, waar ieder land dan verschillend omgaat met registratie en invoering van gegevens, moet in ieder geval de privacy goed geregeld zijn. Het coronapaspoort alvast invoeren heeft weinig zin als er vervolgens bij grensovergangen en op vliegvelden onduidelijkheid over is en mensen alsnog de teststraat door moeten. Desondanks is er goede hoop dat Europa ook hier uit gaat komen, omdat er een gemeenschappelijk doel is: het gewone leven – inclusief vakanties – weer op gang brengen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden