Commentaar Drones

Het gevaar van drones vraagt om nieuwe afspraken

Het gemak van de inzet van bewapende onbemande vliegtuigjes werd weer eens duidelijk bij de succesvolle aanval eerder deze maand van een zwerm drones, aangevuld met kruisraketten, op een Saudische olieraffinaderij. Zonder te beschikken over geavanceerde straaljagers konden de aanstichters van de grote oliebrand, naar wordt verondersteld Jemenitische Houthi-rebellen met hulp van Iran, met relatief simpele drones het machtige Saudi-Arabië een gevoelige klap toedienen. Nog afgezien van een oordeel over de verwerpelijke houding van de Saudiërs in het conflict in Jemen, is het drone-bombardement op de olie-installaties een alarmsignaal van jewelste.

Het laat het gevaar zien van de verspreiding van hoogtechnologische, op afstand bestuurbare vliegtuigjes die worden geleverd door wapenfabrikanten uit China, Rusland, de VS, Europa of Iran. Maar ook het gevaar van drones die werden ontwikkeld voor civiel gebruik en waar een handige terrorist bewapening aan vast heeft weten te knutselen.

Nieuwe wapenwedloop tussen militaire machten

Intussen gaat de verspreiding over de wereld van dit soort moderne bewapening vrijwel onbelemmerd door en dreigt een nieuwe wapenwedloop tussen de grote militaire machten. Militairen sommen graag de voordelen op van slimme drones, die op afstand bestuurd of zelfs autonoom met grote precisie een tegenstander kunnen uitschakelen zonder gevaar voor het eigen defensiepersoneel. En die weinig nevenschade, zoals onschuldige burgerslachtoffers, zouden veroorzaken. Dat dit verhaal lang niet altijd klopt, weten we sinds Amerikaanse drones in Afghanistan of Syrië bij bombardementen wel degelijk vaak onschuldige burgers troffen.

Deze nieuwe wapenwedloop vraagt dringend om afspraken tussen de militaire grootmachten om te voorkomen dat het in de lucht een grote warboel wordt. Daarbij moeten we niet naïef zijn: nu bestaande wapenverdragen onder druk staan, is de kans niet zo groot dat er voor deze nieuwe bewapening antiproliferatie-akkoorden worden gesloten, zoals ooit voor biologische, chemische en nucleaire wapens.

Maar op z’n minst moeten verstandige bondgenoten in de Europese Unie en binnen de Navo elkaar aanspreken op het almaar verder ontwikkelen van dit soort wapens, die de drempel naar oorlogvoering verlagen. De EU heeft sinds kort een defensiefonds van maar liefst dertien miljard euro voor innovatieve wapenontwikkeling. Europa moet niet alleen maar meedoen aan deze wapenwedloop, maar zich vooral concentreren op de ontwikkeling van technologie voor een stevige verdediging tegen allerlei drones uit bedreigende landen en uit terroristische hoek.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden