Beeld Trouw

Commentaar

Het gesprek van Máxima en Bin Salman is een grote fout van het Nederlandse kabinet

Politiek is vuile handen maken. Het is een cliché en tegelijk een waarheid als een koe, maar daarmee nog geen verklaring voor alle egards, waarmee de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman ontvangen werd op de G20-bijeenkomst in Tokio. Dat ook koningin Máxima een ontmoeting had met de man, die ook door de Verenigde Naties medeverantwoordelijk wordt gehouden aan de gruwelijk moord op de Saoedische dissident en journalist Jamal Kashoggi, is een grote fout van het Nederlandse kabinet.

Máxima sprak met Bin Salman in haar functie van adviseur van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties in zaken rond de positie van vrouwen en microfinanciering. Op zich is het begrijpelijk dat er een gesprek tussen de twee plaatsvond. Saoedi-Arabië is volgend jaar het land waar de G20-conferentie plaatsvindt en de VN wil het onderwerp een plek geven op de agenda van die ontmoeting.

Dat belang weegt echter niet op tegen de beeldvorming die de ontmoeting oplevert. Minister-president Rutte had zich van dat gevaar beter bewust moeten zijn. Máxima was daar weliswaar als functionaris van de Verenigde Naties, maar alles wat zij doet of zegt valt onder zijn ministeriële verantwoordelijkheid. Hij had vanuit die verantwoordelijkheid een ontmoeting moeten en kunnen voorkomen. Nadat de schade was aangericht kwam Rutte niet verder dan te stellen dat bij dergelijke ontmoetingen nu eenmaal mensenrechten niet aan de orde komen.

Koningin Máxima tijdens haar ontmoeting met de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman.

Ongewenste situaties

Het Koninklijk Huis en opeenvolgende kabinetten namen en nemen risico’s door leden toe te staan ook internationale functies te vervullen. Dat Máxima nu en koning Willem-Alexander destijds als kroonprins die ambitie hebben is alleszins te begrijpen. Ze beschikken over talenten en met talenten dient gewoekerd te worden.

In het geval van Willem-Alexander ontstonden echter ongewenste situaties toen het IOC met corruptieschandalen te maken kreeg en nu wordt Máxima in een positie gedrongen die ongewenst is.

Als het kabinet de ambities van leden van het Koninklijk Huis op goede gronden wil honoreren is een strikte begeleiding nodig. daar ontbrak het in dit en eerdere gevallen aan.

Vuile handen zijn onvermijdelijk, maar dat had niet de reden mogen zijn voor al die in Tokio verzamelde regeringsleiders om zich tijdens de G20 achter de Verenigde Naties te scharen en Bin Salman ter plekke om verantwoording te vragen. Was dat wel gebeurd dan was de hele affaire rond de ontmoeting tussen de koningin en de kroonprins niet ontstaan. Nu dit alles wel gebeurd is, heeft het kabinet veel uit te leggen en dient het bij zichzelf te rade te gaan of de begeleiding van de vorstin wel in orde was.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden