Beeld Trouw

Brief van de hoofdredactieCees van der Laan

Het gemis aan menselijk contact is een worsteling

In deze coronatijden vergeet je soms de tijd dat je elkaar niet meer gezien hebt. Deze week kwam ik op de redactie redacteur Barbara Vollebregt tegen, zeker drie maanden niet gezien en niet gesproken, net overgestapt naar de economieredactie. En dat geldt voor meer collega’s. Je raakt elkaar toch een beetje kwijt, als je geen koffieautomaat, lift of andere toevallige ontmoetingsplek in of rond de redactie hebt, waar je elkaar even spreekt in flits-onderonsjes.

Je realiseert je nu pas hoe belangrijk dat soort ontmoetingen zijn voor het peilen hoe het met iemand gaat, het uitwisselen van ideetjes of het geven van complimenten.

Bescherming van Assisi

Gisteren toch maar via de video uitgebreid met redacteur en columnist Stijn Fens gesproken. De laatste keer dat we elkaar zagen was in het weekeinde van 7 en 8 maart in Rome, tijdens een Trouw-lezersreis naar Assisi en de Italiaanse hoofdstad.

De coronacrisis zat ons toen al op de hielen. Waar aanvankelijk het negatief reisadvies alleen gold voor Lombardije, schoof de grens per dag op naar het zuiden om 20 kilometer ten noorden van Assisi even tot stilstand te komen.

Stijn Fens had kunnen zeggen, zoals alleen hij dat kan, dat de heilige Franciscus van Assisi de Trouw-reizigers waarschijnlijk beschermde tegen het virus. We reisden terug naar een toen al zeer rustig Rome en voor zover ik weet heeft niemand van de Trouw-lezers die erbij waren het nieuwe coronavirus gekregen.

Het wel en wee van de redactie was onderwerp van gesprek met Fens. Hij schreef er een column over, hoe hij de mensen op de redactie miste en de gesprekken over Ajax. Uiteraard spraken we over Rome. Wat is Stijn Fens zonder Rome en wat is Rome zonder Stijn Fens, zou je bijna zeggen. In december is er weer een lezersreis, hopen we.

Uren in de hang out

Ook in de vergadering met de redactieraad, die het personeel vertegenwoordigt, spraken we over het gemis en het gebrek aan menselijk contact tussen de collega’s onderling en tussen de deelredacties. Chefs en leden van de hoofdredactie spreken elkaar dagelijks via de videoconferenties, brainstorms verlopen op gelijke wijze, net zoals het bespreken van operationele zaken.

Donderdagmiddag zat ik in de tuin in de zon ruim twee uur in een ‘hang out’ (een videovergadering) over on­line-zaken te praten. Een vergadering die in het echt waarschijnlijk een half uur korter had geduurd. Beeld en geluid vallen regelmatig weg, je moet mensen uit laten praten.

Onderwijl appen mensen op hun telefoon en werken ze mails weg. De camera staat aan, maar kijken ze nou aandachtig naar het scherm of naar een mail? Zelf doe ik het ook. En zo’n videobijeenkomst, dat doen we wel vijf, zes keer per dag.

Op de redactie mogen nu maximaal 21 mensen aanwezig zijn, waarbij de medewerkers van de eindredactie, beeld en vormgeving voorrang krijgen. Dit betekent in de praktijk dat we met vijf of zes extra redacteuren naar de krant mogen komen.

Een van de ideeën van de redactieraad was of niet een hele deelredactie naar de redactie kan komen in plaats van individuele redacteuren van diverse redacties. Of kunnen we niet een soort speeddate ergens in de buurt van de redactie organiseren? Het zijn creatieve ideeën om het tekort aan echt menselijk contact, de basis van ons werk, te ondervangen. Zolang de beperkingen gelden zal het een worsteling blijven.

Maar zoals collega Stijn Fens het zou kunnen zeggen: de heilige Franciscus waakt over ons.

Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden