Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Het gejammer van Nederlandse pulsvissers ten spijt, er ligt een redelijk akkoord

Opinie

Trouw

Pulskotter in de haven van Den Helder. © ANP, Niels Wenstedt
COMMENTAAR

Niet voor het eerst zijn Nederlandse vissers boos op Brussel omdat in de Europese Unie beperkingen worden gesteld aan de vrijheid op zee. Hardwerkende ondernemers worden belemmerd door onnodig ingewikkelde Europese regels, klinkt het aan de havens.

De kritiek volgt op een moeizaam Brussels compromis over de vernieuwende Nederlandse vangstmethode met elektrische vistuigen, waarmee de vissers onder het mom van wetenschappelijk onderzoek en met subsidie konden beginnen. Hoewel een compleet verbod dreigde moet nu de helft van de 84 moderne ‘pulskotters’ stoppen met dit type visserij. De andere helft mag ermee doorgaan in een overgangsperiode tot juli 2021. Intussen moet serieus onderzoek definitief aantonen of het klopt dat deze sleepnetten zo milieuvriendelijk zijn. Omdat ze de platvis het net injagen met stroomstoten en dus de zeebodem minder omploegen en omdat ze minder brandstofverbruik vergen.

Lees verder na de advertentie

Al met al ligt er een redelijk Europees akkoord waarin een toekomst voor deze nieuwe manier van sleepnetvisserij niet is uitgesloten. Al het gejammer ten spijt van sommige scheepseigenaren en de Nederlandse politici die achter hen gingen staan.

Zolang het Europese visserijbeleid bestaat hebben vissers, niet alleen in Nederland, kritiek op Brussel gehad. De noodzaak van vangstbeperking werd door veel visserlui onderkend. Maar altijd was de irritatie groot over de Europese regeldrift, met alle verplichte logboeken, controles aan de visafslagen, bijvangst die moest worden teruggezet in zee en (verhandelbare) vangstquota.

Als het we­ten­schap­pe­lijk onderzoek aantoont dat elektrisch vissen verantwoord is, dan kunnen deze innovatieve reders gewoon doorgaan met dit systeem

Terwijl deze Europese regeldruk groeide en groeide slaagden de Nederlandse kottervissers er echter wel degelijk in de concurrentieslag met andere EU-landen te winnen en de modernste vloot op te bouwen. Dat die hoog-technologische, succesvolle Nederlandse vissers – ook nog met schepen die onder Britse, Belgische of Franse vlag zijn gebracht – daarmee op weerstand stuiten van vooral Franse vissers met hun kleinschalige, ‘ouderwetse’ manier van vissen, is niet zo vreemd. Er bestaat trouwens net zo goed kritiek van Nederlandse vissers die kleinschaliger werken op de superkotters met hun pulsnetten.

Zo bezien zou het deel van de Nederlandse visserijondernemers dat rondvaart met de grootste en meest effectieve schepen meer begrip mogen tonen voor het wantrouwen over hun vaak al te voortvarende methodes om zoveel vis aan dek te trekken. En als het komende wetenschappelijk onderzoek aantoont dat elektrisch vissen verantwoord is en nog goed voor het milieu ook, dan kunnen deze innovatieve reders gewoon doorgaan met dit systeem. Zij die geloven, haasten zich niet.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Meer commentaren leest u op trouw.nl/commentaar.

Lees ook:

Het glas halfvol? Boze pulsvissers zien er geen druppel meer in

Nadat Brussel woensdag een pulsvisverbod aankondigde zijn de vissers alle hoop verloren. Woest zijn ze. Minister Schouten ziet ondertussen nog wel enkele ‘kieren en lichtpuntjes’.

Deel dit artikel

Als het we­ten­schap­pe­lijk onderzoek aantoont dat elektrisch vissen verantwoord is, dan kunnen deze innovatieve reders gewoon doorgaan met dit systeem