Commentaar

Het gaat nu om het behoud van het politiek stelsel

Voorman Thierry Baudet van Forum voor Democratie ligt de plannen van zijn partij toe tijdens een bijeenkomst met kiezers in het Kurhaus.Beeld ANP

Thierry Baudet is een fenomeen. Dat was al zo na de landelijke verkiezingen, dat is nog eens extra bewezen bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten woensdag. 

De enorme overwinning voor de partij van Baudet betekent dat een belangrijk deel van de kiezers grote moeite heeft met Europese samenwerking, noodzakelijke integratie en even noodzakelijke klimaatmaatregelen. Het moge duidelijk zijn dat de opmars van Baudets Forum voor Democratie een signaal is dat er iets in de Nederlandse politiek ernstig mis is.

En Baudet is niet de eerste. Pim Fortuyn en Geert Wilders gingen hem voor en de overeenkomst tussen de drie leiders was telkens weer de gefingeerde afkeer van het politieke handwerk, dat in Nederland onvermijdelijk nodig is.

Daar zal op termijn een beter antwoord op moeten komen van wat nog altijd de gevestigde politiek heet. Voor de kortere termijn geldt dat het compromis zoeken tussen botsende standpunten, het zoeken van de oplossing die uiteindelijk dit land verder brengen, het politieke ambacht met andere woorden, niet aan Baudet noch aan Wilders is besteed.

We moeten ons daarom wel concentreren op wat Nederland na woensdag te doen staat. Het zou een goede zaak zijn, gezien de uitslag van woensdag, als Baudet en Forum voor Democratie daarbij betrokken zouden worden. Maar de afgelopen maanden laten wat dat betreft geen enkele illusie toe.

De coalitie is haar meerderheid in de Eerste Kamer kwijt, zoals al in de lijn van de verwachtingen lag. Juist de enorme overwinning van Forum voor Democratie zou partijen vooral aan de linkerzijde tot samenwerking moeten aansporen. Het gaat immers inmiddels niet meer om gewin op korte termijn, maar om het behoud van een in principe zegenrijk politiek stelsel. Het politieke midden, van GroenLinks tot de VVD, is daarbij zonder uitzondering nodig.

Al in de komende weken zal het derde kabinet-Rutte een paar zeer cruciale politieke en maatschappelijke knopen dienen te ontwarren. De toekomst van het aanvullende pensioen en de concrete invulling van het te voeren klimaatbeleid zijn geen onderwerpen die met populistische partijen te regelen vallen. Uiteraard zullen GroenLinks en PvdA, de twee partijen die voor de hand liggen om de regeerbaarheid van Nederland in stand te houden, geen allesomvattend akkoord willen sluiten met de coalitie. En uiteraard zal het kabinet rond klimaat en pensioenen voor die twee partijen veren moeten laten. Voor de toekomst van Nederland is het echter van cruciaal belang dat men zaken doet.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Meer commentaren leest u op trouw.nl/commentaar.

Lees ook:

Gejuich bij Forum voor Democratie: ‘Ik hoop dat we de Klimaatwet kunnen stoppen’

Op de uitslagenavond van Forum voor Democratie heerst een mengeling van ongeloof en euforie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden