null Beeld

Lezersreacties

Het ‘flexcircus’ op scholen is het gevolg van tientallen jaren beleid

Redactie Trouw

Flexcircus op scholen

Minister Wiersma zegt dat er op scholen een flexcircus is ontstaan, met veel zzp’ers en recruitmentbureaus die overheidsgeld opstrijken dat bedoeld is voor onderwijs (Trouw, 10 mei). Dat is zeker een slechte ontwikkeling. Het is helaas wel het gevolg van beleid van de afgelopen tientallen jaren. In plaats van een nieuw wetsvoorstel maken dat grenzen stelt aan flexcontracten, zou de minister beter kunnen zorgen voor aantrekkelijke arbeidsomstandigheden, bijvoorbeeld halveren van klassen, inzet van assistenten en betere lonen.

Monique Fontijn Wageningen

Energie-alarm

De alarmerende signalen over de capaciteit van het stroomnet (Verdieping, 9 mei) vragen om de volle aandacht voor grote zogeheten flowbatterijen. De miljoenenjacht van netbeheerder Stedin om te kunnen investeren in verzwaring van het net, toont dat die aandacht daar ontbreekt. Eerder schreef Trouw over de potentie van flowbatterijen waarmee in een stadsdeel de zonnepanelen hun stroom ook op piekuren kwijt kunnen en er stroom in voorraad is bij piekvraag door laadpalen, kookplaten, warmtepompen en verduurzamende bedrijven. Verzwaring is zo een veel beperktere bottle­neck voor de energietransitie.

Jan Fransen Utrecht

Daten

Schrijven over mogelijk typisch mannen- en vrouwengedrag bij daten is niet per se achterhaald. Maar het onderwerp daten op ‘middelbare leeftijd’ enkel vanuit een heteroseksuele invalshoek benaderen, maakt de column van Trea van Vliet oninteressant voor zeker 5 procent van de lezers. Dat afdoen als woke is wel achterhaald (Trouw, 10 mei).

Beate Rose Boxtel

Zelfbeschadigend Amnesty

Logisch dat ‘twijfel de kop opsteekt over waar Amnesty International eigenlijk precies voor staat’, aldus het Trouw-commentaar (Opinie, 9 mei). Dit naar aanleiding van een omstreden persbericht, verzonden vanuit Londen, met een beschuldiging aan het Oekraïense leger dat eigen burgers in gevaar bracht. Een rapport van vijf experts over deze kwestie bleef in de la. Maar waar Amnesty International voor staat, hoeft geen vraag te zijn. Een minimale ‘greep’ op de website geeft antwoorden. Amnesty kapittelt de autoriteiten in Ecuador waar mensenrechtenactivisten worden bedreigd, en heeft aandacht voor de dreigende genocide in West-Darfur. Inderdaad, er is sprake geweest van onzorgvuldigheid en nalatigheid, maar voor duizenden mensen heeft Amnesty de afgelopen zestig jaar heel veel betekend, en doet dat anno 2023 nog. Zij verdient juist meer steun!

Jehannes Regnerus, lid ledenraad Amnesty Nederland, Drachten

Katholiek Nederland leeft

Helemaal eens met Herman Simissen: het is ten hemel schreiend hoe de katholieke kerkleiding in Nederland zich opstelt (Opinie, 9 mei). Dit moet onderhand bekend zijn in het Vaticaan. Hopelijk wordt er ingegrepen. Ondertussen pakken gelovigen zelf allerlei activiteiten op, er zit nog leven in de gemeenschap.

Thea van der Werf-Feenstra Hattem

Verjaardag Europa

Gelukkig herinnerde Trouw mij er bijtijds aan dat 73 jaar geleden de Europese Unie pril van start ging (Verdieping, 9 mei). Daardoor kon ik de Europese vlag fier laten wapperen in de wijde polder van Hazerswoude. Ik ben blij met de EU en denk daarbij graag aan Angela Merkel. Niet gek om een Europese vlag in huis te hebben.

P. Boon Hazerswoude-Dorp

Oprichting in Limburg

‘Robert Schuman, de Fransman die binnen acht dagen de EU bedacht’ kopt Trouw (Verdieping, 9 mei). In werkelijkheid was het een proces van stapjes, dat begon met een Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS).

Het verdrag werd getekend in Parijs, maar een oprichtende vergadering vond plaats in Heerlen, in Huis De Luijff van de ‘Vereniging de Gezamenlijke Steenkolenmijnen in Limburg’. De EGKS moest de handelsbelemmeringen tussen Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Italië wegnemen en internationale handel bevorderen.

Volgens het artikel leeft Europadag niet en weten scholieren niet wie Schuman is, maar verschillende Limburgse gemeenten hebben een Schumanstraat, in Landgraaf zelfs een EGKS-straat.

Hein Berendsen Landgraaf

Ook een reactie insturen? Dat kan, in maximaal 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden