Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Het EU-rapport over Hongarije leest als een ideologische wraakoefening

Opinie

Sylvain Ephimenco

Sylvain Ephimenco. © Trouw
Column

Op 1 oktober vorig jaar hield Catalonië een vreedzaam, maar illegaal referendum over onafhankelijkheid. Madrid besloot hard op te treden. Door politiegeweld werd het verloop van de democratische stemming verhinderd.

 Na afloop telde het gezondheidsdepartement van Catalonië rond de duizend gewonden. In de maanden die volgden, werden negen prominente politici gearresteerd. Ze zitten nu nog in voorarrest. Zeven anderen, onder wie de president van de regionale regering Carles Puigdemont, vluchtten naar België.

Lees verder na de advertentie

Al die tijd hield de EU zich op de vlakte, de harde repressie was ‘een intern probleem van Spanje’. Niemand die op het idee kwam iets over Spanje te rapporteren en deze schandelijke aanpak als ‘systemische bedreiging voor de Europese waarden’ te kwalificeren. 

Is het toeval dat het EU-rapport door een verklaarde immigrationist als de Nederlandse Judith Sargentini (GroenLinks) is geschreven?

Deze formulering is wel gebruikt om de interne politiek van Hongarije te hekelen. In dat land worden geen politici zonder vorm van proces opgesloten en ook geen schedelbreuken bij kiezers gemeld. Maar volgens het rapport van Europarlementariër Sargentini worden in het land van premier Viktor Orbán de media en academische wereld beknot, hulporganisaties gedwarsboomd en rechters vervangen. 

Deze week werd door het Europarlement de zwaarste strafprocedure tegen Hongarije geactiveerd. Is Hongarije nog democratisch? In april werden vrije verkiezingen in dat land gehouden. Bij een spectaculaire opkomst (rond 70 procent, bijna 10 procentpunten meer dan in 2014) kreeg de partij van Orbán de absolute meerderheid in zetels met bijna 50 procent van de stemmen. 

 Boegbeeld van de anti-immigranten

Het probleem van Orbán is dat hij het boegbeeld is (nu samen met de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini) van het anti-immigratieblok in de EU. Is het toeval dat het EU-rapport, dat leest als een onderzoek à charge, door een verklaarde immigrationist als de Nederlandse Judith Sargentini (GroenLinks) is geschreven? In een opiniebijdrage in Trouw, vorig jaar november, beweerde deze Sargentini nog stellig: ‘Een hek houdt migranten of vluchtelingen niet tegen’. 

Maar het tegendeel is door premier Orbán bewezen: met zijn kilometers­lange hek aan de grenzen heeft hij in het crisisjaar 2015 de migrantenstroom voor zijn land en noordelijk Europa laten opdrogen. Het rapport van Sargentini lijkt op een ideologische wraakoefening, die uiteenlopende onderwerpen aan elkaar verbindt: met stukjes koord, draad en snoer maak je een stevig touw om de verdachte mee op te hangen.

Er staat binnen de EU een oorlog op het punt van beginnen tussen het anti-immigratieblok en immigrationisten. De Franse president Macron noemde populisten en anti-immigratieregeringen in Italië, Hongarije en elders al ‘lepra’. Het EU-parlement volgde hem deze week door snel Hongarije te straffen, wetend dat hij in het volgende verkiezingsjaar met een volstrekt andere samenstelling (populisten!) te maken zal krijgen. 

Met de selectieve aanval op Hongarije heeft de EU de kloof tussen beide kampen bevorderd en de harde clash opgezocht in plaats van dialoog en de-escalatie.

Drie keer per week schopt Sylvain Ephimenco in Trouw heilige huisjes omver. Lees hier zijn eerdere columns.

Lees ook:

Het Europarlement stemt voor een strafprocedure tegen Hongarije

Het Europees Parlement stemt voor een strafprocedure tegen lidstaat Hongarije. De regering-Orbán noemt de stemming in Straatsburg frauduleus

'Iemand anders moet het maar proberen'

Judith Sargentini stopt als Europarlementariër. Ze heeft genoeg van de debatten zonder resultaat.

Deel dit artikel

Is het toeval dat het EU-rapport door een verklaarde immigrationist als de Nederlandse Judith Sargentini (GroenLinks) is geschreven?