Brief van de hoofdredactieCees van der Laan

Het einde van Letter&Geest en van Tijd

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Aan de vooravond van de zomervakantie, die voor de regio Noord dit weekeinde van start gaat, vallen voor de laatste keer de zaterdagmagazines Letter&Geest en Tijd in de bus. En dat is best een dingetje, zoals dat tegenwoordig zo modieus heet. In het geval van Letter&Geest heeft het magazine dertig jaar bestaan, Tijd meer dan tien jaar. Al die jaren hebben redacteuren met hart en ziel, met liefde, betrokkenheid en passie, deze – altijd mooi vormgegeven – ‘boekjes’ gemaakt, zoals wij ze op de redactie noemen.

Letter&Geest was ooit een roemrucht, dwars katern, dat onder leiding van de eerste chef, filosoof Jaffe Vink, het bloed bij menigeen sneller deed kolken. Met essays tegen de islam, tegen aspecten van het kerkelijk leven, de criminaliteit onder Marokkaanse jongeren en tal van andere zaken waar Letter&Geest tegen te hoop liep. Het verdeelde de Trouw-redactie in de eerste tien jaar van L&G tot op het bot, vooral toen Vink c.s. zich tot de neo-conservatieve agenda bekeerde. De toenmalige hoofdredacties hebben er hun handen vol aan gehad om het schip op koers te houden. Met de latere chefs Elma Drayer en Lodewijk Dros kwam meer evenwicht in het katern. Maar dwars is het magazine altijd gebleven. Op deze roerige geschiedenis blikt hoogleraar Henri Beunders uitgebreid terug in de laatste Letter&Geest.

Tijd is altijd van een andere orde geweest. Dit magazine moest meer het zogeheten zaterdaggevoel representeren, met persoonlijke verhalen, interviews en columns over kwesties in het dagelijks leven. Met achterin het katern verhalen over eten, drinken, wandelen, fietsen en reizen. Of het werkelijk zo was, weet ik niet helemaal precies, maar mijn voorzichtige, door lezersonderzoeken bevestigde indruk was dat de mannen onder onze lezers sneller Letter&Geest pakten en de vrouwen Tijd, behalve als het ging om het literaire gedeelte van L&G, met boekrecensies, poëzie en interviews.

Tijdgeest

Helaas komt er nu toch een einde aan beide magazines. We filosofeerden weleens over een nieuw magazine, met het beste uit Letter&Geest en Tijd, dat we als werktitel Tijdgeest meegaven. Door problemen met de distributie kwam het denken in een stroomversnelling. De foutenmarge bij het insteken van twee magazines in de krant werd steeds groter, de kosten stegen eveneens, en ook groeide het tekort aan bezorgers. Vorig jaar hakten we de knoop door. Om relevant en fris voor je lezers te blijven is vernieuwing cruciaal.

Inmiddels bent u al gewend aan één bijlage, omdat we sinds het begin van de coronacrisis door beide magazines een nietje hebben geslagen, vanwege dezelfde hierboven beschreven redenen. Vanaf volgende week begint het zomerschema weer. Redacteuren, columnisten en cartoonisten gaan op vakantie en worden deels vervangen. Volgende week zaterdag verschijnt Zomertijd, de zomerse fusie tussen Letter&Geest en Tijd, waarbij de focus ligt op verspreid liggende streken in Nederland. Op zaterdag 29 augustus is de première voor de eerste Tijdgeest, onder redactie van Wybo Algra, voorheen chef van de Verdieping.

Toen ik de naam onthulde aan enkele orthodox-gereformeerden buiten de krant, reageerden zij met de opmerking dat zij zich altijd traditiegetrouw verzetten tegen de tijdgeest. Misschien is dat ook wel het verschil met een krant als Trouw. Wij verzetten ons niet, maar willen juist de tijdgeest ‘vangen’. Ik wens u een gezonde en ontspannen vakantie toe. Wij zien elkaar op deze plek weer terug op zaterdag 29 augustus.

Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden