Brief van de hoofdredactie Cees van der Laan

Het eind van het jaar voltrekt zich op de krant als een militaire operatie

Ooit, in het Haagse theater Diligentia, woonde ik een voorstelling bij van de deze week overleden dichter Jules Deelder. De voorstelling bestond uit het voorlezen van gedichten, rake grappen, gecombineerd met zijn grote liefde, het spelen van jazzmuziek. Wat mij is bijgebleven was zijn fameuze, vaak geciteerde, dichtregel ‘Hoe langer je leeft/hoe korter het duurt’.

Afgelopen dagen heb ik vaak aan deze dichtregel terug gedacht. Ik zag ‘m ook voorbij komen in necrologiën van Deelder en hoorde ‘m op televisie bij het delen van herinneringen aan de Rotterdamse volksdichter. Er kwam ook een variant bij mij boven die betrekking had op de inzet van de redactie. ‘Hoe dichter het einde van het jaar nadert/hoe korter de weken duren.’

Kerstbijlagen

De laatste weken van het jaar voltrekken zich namelijk als een militaire operatie. De redacties van de Verdieping, Tijd en Letter&Geest hebben wekenlang vooruit moeten werken om de kerstbijlagen (vandaag bij u op de deurmat) te maken, en ook de eindejaarsbijlagen.

De thema’s en ideeën zijn vaak maanden geleden al bedacht en uitgezet bij redacteuren, freelancers, fotografen en illustratoren. Ditzelfde geldt voor de makers van de dagelijkse nieuwskrant. In een filmpje van een minuut kunt u zien hoe de kerstspecial van Tijd tot stand kwam.

Aangezien Kerst en Nieuwjaar midden in de week vallen, moet er van alles worden gepland en bedacht. Hoewel het een voordeel lijkt dat de krant tijdens de kerstdagen en Nieuwjaar niet verschijnt, nemen redacteuren net als veel andere werknemers in Nederland vrij tijdens de feestdagen. Zo moeten we bijvoorbeeld komende dinsdag de krant van vrijdag voorbereiden met een relatief kleine ploeg mensen en dat betekent dat sommige verhalen nu al worden gepland. Online draait overigens alles gewoon door, wat de roosters voor redacteuren ­alleen maar ingewikkelder maakt.

Tijdens zo’n militaire operatie, laat ik het maar even zo noemen, zijn de foutmarges klein. Redacteuren die ziek worden, beeld dat tegenvalt en opnieuw moet worden gemaakt, nieuws dat zich aandient (boerenprotesten, aftreden staatssecretaris Snel, overlijden van Jules Deelder). Het kan ervoor zorgen dat de spanningen oplopen, want zo aan het einde van een prachtig journalistiek jaar voor Trouw is het ook wel even ‘op’. Een paar dagen bijtanken onder de kerstboom, ­samen met familie en vrienden, of op vakantie ver weg of dichtbij, is dan een lokkend perspectief en dus heel belangrijk.

Dummy's

Deze week liep ik langs de ‘dummy’s’ van de bijlagen. Dummy’s zijn voorontwerpen van pagina’s en ze hangen doorgaans aan de muur of aan glazen wanden. De redacteuren en vormgevers kunnen dan beoordelen en bijsturen of een verhaal goed is vormgegeven. Ze kijken naar de foto’s en ze kijken naar het ritme van een bijlage, dat wil zeggen de volgorde en de mix van verhalen en rubrieken. Ik zag schitterend vormgegeven verhalen, soms zeer creatieve fotografie en inhoudelijk sterke verhalen.

Wat we zelden doen, deden we vandaag: een fotocollage op de voorpagina van onze verhalen uit de interviewbijlage. Ook bijzonder is de voorpagina van de komende dinsdagkrant. In de afgelopen jaren plaatsten we een kerstgedicht op de voorpagina, deze week een klein literair meesterwerk van Wim Boevink.

Ook al zijn dit de kortste weken van het jaar, de creativiteit en inspiratie zijn er uiteindelijk toch niet minder om. Ik wens u goede kerstdagen toe.

Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden