Ombudsman

Het economische verhaal over Lelystad Airport hoort net zo goed in de krant als het tegengeluid

Beeld Maartje Geels

Het puur economische artikel over vliegveld Lelystad in de Verdieping van 20 januari leidde tot boze lezersreacties. Maar het argument van de chef economie dat 'balans in deze discussie noodzakelijk is voor een kwaliteitskrant' weegt zwaar.

Dat op de cover van de bijlage met grote letters 'Uitstel is geen optie' stond en pal hieronder 'De regio is klaar voor Lelystad Airport' was voedingsbodem voor kritiek. In de kop boven het feitelijke verhaal - Het is nu of nooit voor Lelystad - én in de tekst zagen tegenstanders van uitbreiding van de luchthaven vervolgens een bevestiging dat Trouw zich liet leiden door zakenmensen en politici en geen oog had voor verontruste bewoners.

'Een onbeschaamd promotiestuk', velde een lezer een hard oordeel over het door de chef van de redactie economie geschreven artikel. Een ander mailde dat hij het verhaal had gelezen als een poging 'evenwicht' te brengen in het weergeven van de discussie over het vliegveld. Maar ook na herlezing van het stuk had hij de balans niet kunnen vinden. 

De pijn van lezers zat niet in veronderstelde feitelijke onjuistheden, die waren er niet, maar in het ontbreken van de stem van bezorgde burgers. 'Als de regio klaar is voor Lelystad Airport, zoals Trouw meent, dan moet dat wel een erg kleine regio zijn. Misschien een regio van enkele honderden mensen en bedrijven die er wat aan denken te verdienen', schamperde een lezer.

Menselijke invalshoek

Op de redactievloer is de afgelopen maanden met regelmaat gediscussieerd over de journalistieke aanpak van luchthaven Lelystad. Die discussie kwam goed op gang nadat de krant op 20 december opende met de constatering van nationale ombudsman Reinier van Zutphen dat de inspraak van burgers over de uitbreiding van het vliegveld niet serieus was genomen. 

De prominente plek in de krant was terecht, maar waarom liet de redactie niet zelf bewoners aan het woord, in plaats van te kiezen voor een afstandelijke en institutionele benadering? De menselijke invalshoek bij een groot maatschappelijk vraagstuk als 'Lelystad' had telkens te zeer ontbroken, luidde de conclusie op een van de dagelijkse chefsvergaderingen. Dat in algemene zin de protesten van bewonersdelegaties uit meerdere provincies en de zorg van faunabeheer met de lezer waren gedeeld, deed hieraan niet af.

Als een journalist zijn onderwerp opzoekt en uit eigen waarneming registreert, maakt dat de berichtgeving completer en scherper. Het brengt het onderwerp dichter bij de lezers. Een persoonlijke uitleg van pakweg drie betrokken en verontruste burgers zegt en doet vaak meer dan woorden van zorg, uitgesproken namens een veel grotere groep mensen. 

Anders dan sommige kritische lezers veronderstelden, kreeg deze laatste categorie, waaronder bewonersgroeperingen, sinds december wel degelijk meermalen aandacht in Trouw. Mogelijk vanwege het algemene karakter ontsnapten deze artikelen aan de aandacht van sommigen.

Geen corrigerende bijdrage

In het dagelijkse redactioneel commentaar van 13 januari toonde de krant begrip voor de protesten van bewonersdelegaties. 'De overloop naar Lelystad is een besluit voor de langere termijn dat veel mensen treft en verdient geen valse start door overhaaste besluitvorming', schreef de commentator.

Op zoek naar balans in haar berichtgeving bracht Trouw zaterdag de andere kant van het verhaal: het economische belang. Bestuurders en een luchthavendirecteur die eventueel uitstel van de uitbreiding als een gruwel ervaren. Het artikel was geen corrigerende bijdrage, maar een completering van de eerdere berichtgeving over het vliegveld. Bovendien wees de auteur ook op de protesten vanuit omliggende gemeenten en provincies tegen de uitbreiding.

Dat de uitgebreide aandacht voor louter de economische belangen van vliegveld Lelystad bij een aantal tegenstanders verkeerd viel, is vanuit hun optiek best te begrijpen. Het argument van de chef economie dat 'balans in deze discussie noodzakelijk is voor een kwaliteitskrant', weegt journalistiek echter zwaarder. Dit in de wetenschap dat meningen van tegenstanders nog vaak aan de orde komen.

Lees hier alle bijdragen van Trouws ombudsman Adri Vermaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden