null

OpinieImamopleiding

Het duurt wel erg lang voor die goede hbo-imamopleiding er is

Beeld

Een imamopleiding moet niet in eigen kring verzorgd worden, maar aan een hbo-instelling verbonden zijn, schrijft Rasit Bal, voormalig opleidingscoördinator en docent.

Rasit Bal

Een dag voor de val van het kabinet heeft de Kamer een uitvoerig debat gevoerd over de bevindingen van de parlementaire ondervragingscommissie ‘Ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen’. In haar rapport schetst de commissie een paniekerig beeld over ongewenste beïnvloeding zonder dat het een richting aangeeft. Het aantal moskeegemeenschappen dat invloed verkoopt aan de ‘onvrije landen’ blijft onbekend en nog steeds weten wij niet hoe deze invloed onze democratische rechtsorde bedreigt. Het Kamerdebat heeft weinig concreets opgeleverd behalve een brede steun voor een Nederlandse imamopleiding.

In december 2012 besloot de Hogeschool Inholland te stoppen met de enige imamopleiding in Nederland. Zes jaar was veel te kort om te komen tot een opleiding voor islamitische theologie die oplossingen biedt voor de maatschappelijke tegenstellingen in Nederland. De opleiding was net bezig om de bedenkelijkheid ervan voor de studenten en moslimgemeenschap te incasseren. Het rendement-denken dat toen over het hoge onderwijs waaide, is het einde van de imam­opleiding geworden.

Gefragmenteerd

De recente motie van Kamerlid ­Becker (VVD) is sinds 2014 de derde in de rij die het kabinet vraagt om een Nederlandse imamopleiding mogelijk te maken. De roep om een Nederlandstalige imamopleiding is al enkele decennia oud, en ondanks de grote urgentie is het nog steeds niet gelukt een levensvatbare imamopleiding van de grond te krijgen.

Het moslimlandschap in Nederland is betrekkelijk gefragmenteerd en het Contactorgaan Moslims en Overheid is de enige representatieve gesprekspartner van de overheid. Vele gesprekken zijn de afgelopen jaren nodig geweest om de overheid ervan te overtuigen dat het CMO en de aangesloten moskeeorganisaties breed genoeg zijn voor het benodigde draagvlak. De overheid en het CMO zijn sedert zomer 2020 op zoek naar een hbo-instelling die ­bereid is om met moslims samen te werken en voor de imamopleiding een veilig en professioneel onder­komen te willen zijn. Helaas tot op heden zonder succes.

Voor een levensvatbare Nederlandse imamopleiding is deze samenwerking essentieel. Het kan niet de bedoeling zijn dat de Nederlandse imamopleiding afgezonderd in eigen kring wordt ontwikkeld. Verbinden en samenleven doe je ­immers al doende. Als het lukt, kan de Nederlandse imamopleiding per 1 september 2022 van start gaan. Dat is ook de wens van het kabinet. Het opleidingsprogramma dient recht te doen aan de islamitische theologie maar ook te voldoen aan de gangbare voorwaarden voor kwalitatief hoogwaardig onderwijs.

Exclusief

De islamitische theologie die nu voorhanden is, is niet alleen normatief, maar ook behoorlijk exclusief. Het zal niet vanzelfsprekend zijn om de openingen te vinden voor ­relativering en bevraging van de inhoud om zodoende meer diepgang te realiseren.

Voor de professionele ontwikkeling van de studenten zijn bovendien vaardigheden als afstand kunnen nemen, reflectie en perspectiefwisseling noodzakelijk. Die moeten geïntegreerd worden in het onderwijsprogramma. Toch dient de imamopleiding een veilige omgeving te zijn waarbinnen de studenten hun persoonlijke overtuiging kunnen uitdiepen en zich ontwikkelen tot bedienaren van een geestelijk ambt.

Studenten die met die kwaliteiten worden afgeleverd, dienen in de beroepspraktijk aan de slag te gaan en daar goede resultaten te boeken. Het blijft een immense uitdaging om de moslimgemeenschap te faciliteren om een betere balans te vinden tussen de geloofsovertuiging en het leven in de Nederlandse maatschappij.

Dit is een weg van lange adem en de beloofde Nederlandse imamop­leiding moet de tijd, ruimte en steun krijgen die daarvoor nodig zijn.

Lees ook:

Eerste imams ronden studietraject over Nederland af: ‘Zo anders zijn we helemaal niet

De eerste lichting imams heeft een bijscholingscursus over de Nederlandse cultuur en geschiedenis afgerond aan de Vrije Universiteit. Het traject was opgezet voor ‘zittende’ geestelijken, die al aan het werk zijn. Drie van hen vertellen.

Nederland krijgt een nieuwe imamopleiding, nu van moskeekoepel Milli Görüs

De moskeekoepel Milli Görüs begint een imamopleiding. Aan de International University of Applied Sciences in Amsterdam moet de hbo-opleiding vanaf september van start gaat.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden