opinie

Het drama van suïcide zit niet in de keuze voor Middel X, een trein of een keukenmes

null Beeld Hollandse Hoogte
Beeld Hollandse Hoogte

Wie de regie wil over zijn of haar levenseinde, moet beseffen dat die wens zo eenvoudig niet is. Het gaat over zoveel meer dan de keuze voor een middel. Wik en beschik, bepleiten consulenten Marijke Mulder en Frank Vandendries van stichting LevenseindeCounseling.

Marijke Mulder en Frank Vandendries

Het verhaal over de jonge vrouw die zichzelf doodde maakt maar weer duidelijk dat het zelfgekozen én zelf uitgevoerde levenseinde een emotioneel beladen onderwerp is. Een taboe dat ervoor zorgt dat er kille en vaak onnodig gewelddadige suïcides in een isolement plaatsvinden. En spijtig genoeg gebeurt het vaak ook op wijzen die de krant niet halen.

Had zij voor de trein gekozen, waren dan de Nederlandse Spoorwegen ter verantwoording geroepen? Had zij zichzelf gedood met een Solingen keukenmes, was de fabrikant aangesproken? Nee. Maar omdat er een link gelegd kan worden met Coöperatie Laatste Wil ('guilty by association') werd er gretig op ingesprongen.

Deze vrouw koos haar weg, vanuit haar persoonlijke problematiek die zij ten diepste heeft moeten doorleven. Ze doodde zich met een middel dat op haar pad kwam: zij bestelde het en besloot het in te nemen.

Ronduit jammer

De Coöperatie Laatste Wil heeft ons inziens de vergissing begaan om met de bekendmaking van haar plannen in september 2017 tevens in de media te vertellen over het soort middel dat zij als legaal stervensmiddel wil verhandelen. Het was wijzer geweest daarover te zwijgen, eerst intern uit te zoeken hoe het er in een stervenspraktijk aan toe zou gaan en dan op overtuigende wijze tonen aan haar leden én de samenleving wat het middel doet; betrouwbare casuïstiek dus.

Het is ronduit jammer dat een in wezen waardevol streven zo besmet is geraakt door eigen onhandigheid. En het is ongekend dat de meer dan 20.000 leden van de coöperatie dit alles zouden gaan slikken.

Inmiddels is het project van de Coöperatie Laatste Wil door tussenkomst van het Openbaar Ministerie tot stilstand gebracht.

Onder ogen zien

De Coöperatie Laatste Wil streeft de verkrijgbaarheid van een middel na 'zonder toetsing voor- of achteraf door een arts, begeleider of consulent'.

Juist waar de coöperatie niet in wenst te treden, en wat genoemd overlijden mogelijk des te schrijnender maakt, daar doet stichting LevenseindeCounseling dat wel: in gesprek gaan waarbij zonder bevoogding wordt onderzocht, gereflecteerd én geïnformeerd - juist ook met aandacht voor naasten. En als over middelen gesproken wordt, weten cliënten volledig waar ze aan toe zijn.

Het allerbelangrijkste van de gesprekken is: de complexiteit van de wens om eigen regie en verantwoordelijkheid over het levenseinde te hebben, onder ogen willen zien en bespreken.

Lees ook: OM: Onderzoek naar Coöperatie Laatste Wil vanwege Middel X
De enige die hulp mag verlenen bij zelfdoding is een arts, en dan alleen onder strenge voorwaarden. Dus gaat Coöperatie Laatste Wil te ver met haar zelfdodingsmiddel, vindt het OM.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden