Commentaar Zorg

Het debat over waar het zorggeld vandaan moet komen is broodnodig

Dat het personeel in de ziekenhuizen woensdag zo goed en zo kwaad als het ging het werk neerlegde, is heel goed te begrijpen als schreeuw om aandacht voor hun situatie. De stakers maakten terecht duidelijk dat het hen niet om een loonsverhoging alleen ging. Net als bij de leraren in het basisonderwijs is onder verzorgenden en verplegenden een enorme behoefte aan erkenning en respect voor hun vakkundigheid.

Dat respect, er valt niet aan te ontkomen, zal voor een deel moeten worden uitgedrukt in meer salaris en dus hogere budgetten voor ziekenhuizen. Budgetten die weliswaar worden bepaald door de ziektekostenverzekeraars, maar daarmee is de politieke verantwoordelijkheid nog niet weggeredeneerd. Er zal geld bij moeten in de zorg en niet alleen in de curatieve zorg.

Deze week kwam de eerste vingeroefening van het Centraal Planbureau voor de economische ontwikkeling en de gevolgen voor de overheidsfinanciën op de middellange termijn. Het overschot op de begroting verdwijnt de komende jaren snel. Door een tegenvallende economie, maar ook door de autonome groei van de vraag naar zorg. De vergrijzing laat zich de komende jaren in hevige mate herkennen in de ontwikkelingen van de zorguitgaven. Het is, met andere woorden, veel te gemakkelijk om te stellen dat de florissante toestand waarin de overheidsfinanciën zich momenteel bevinden alle ruimte biedt voor extra zorguitgaven.

Welke prioriteiten moeten worden gesteld? 

Het wordt de hoogste tijd voor een echte politieke discussie. In die discussie staat de vraag centraal welke prioriteiten moeten worden gesteld en waar het allemaal, noodgedwongen, minder moet. GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet deed vorig jaar al een serieuze poging deze broodnodige discussie op de politieke agenda te krijgen. Hoon en gescheld was haar deel, ten onrechte. Ellemeet vroeg zich af of de in Nederland gebruikelijke zorg voor ouderen nog wel adequaat is. Moet bijvoorbeeld iemand van in de zeventig nog wel zonder verdere vragen een zware operatie ondergaan, waarvan niet onomstotelijk vaststaat dat de kwaliteit van leven erdoor verbetert?

In deze krant toonde Ellemeet vorige week diezelfde moed. Moed, het woord is hier bewust gekozen, gezien de barbaarse aanvallen die Ellemeet vorig jaar kreeg te verduren.

Het antwoord op haar vraag is bijzonder lastig, maar dat maakt de vraag niet minder terecht. Naarmate de roep om meer geld voor de zorg luider wordt, wordt de noodzaak voor de politiek om de vraag van Ellemeet onder ogen te zien alleen maar groter.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden