null Beeld
Beeld

VoorwoordWybo Algra

Het coronavirus veroorzaakt ook schrijfkoorts

Wybo Algra

Ha, Boekenweek, eindelijk dan toch. Zonder Bal, maar dat komt volgend jaar hopelijk wel weer. Al is het naar verluidt altijd een zweterige bedoening in die overvolle Stadsschouwburg in Amsterdam. En dan hebben we het nog niet eens over al die mensen die staan te trappelen om er ook bij te zijn.

Zo’n miljoen hobbyschrijvers telt Nederland­­, althans: dat is het getal dat telkens opduikt. Bron blijkt na enig speurwerk een peiling van deze krant in 2007. Hoeveel zouden het er nu zijn? Laat ik het zo zeggen: was ik tien jaar geleden nog vrij gemakkelijk te imponeren door mensen die vertelden aan een roman te werken, op een gegeven moment hoorde ik het nogal vaak en inmiddels ben ik geneigd rustig af te wachten of het ergens toe leidt.

Ook al blijft het literaire succes doorgaans uit, ik had er nooit bij stilgestaan dat hier sprake kon zijn van een probleem. Het coronavirus blijkt ook op dit front besmettelijk. Miljoenen Fransen kregen er schrijfkoorts van, reden voor de prestigieuze Parijse uitgever Gallimard om vorige maand op te roepen vooral geen manuscripten meer op te sturen. Een zelfde noodkreet klonk een paar dagen later vanuit het Nederlandse literaire agentschap Sebes & Bisseling.

Al die mensen die hun zieleroerselen blootleggen, al die bureaus bij de uit­geverijen bedolven onder manuscripten die ongelezen zullen blijven. Maar ook die piepkleine kans dat ergens onderin die stapel de nieuwe Grunberg, Buwalda of Rijneveld verstopt zit, en dat jij dat dan bent. Dromen mag, toch?

Of bedenk anders dat u dat Boekenbal helemaal niet nodig heeft. Lees het stuk van Gerwin van der Werf, die uitlegt dat niet iedereen die piano speelt een pianist hoeft te zijn, en niet iedereen die schrijft een schrijver.

Wybo Algra, chef Tijdgeest

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden