null

OpinieSamenleving

Het coronavirus toont juist de saamhorigheid in de Bijlmer

Beeld

Het virus onthult hoeveel de bewoners van Amsterdam-Zuidoost tekortkomen, maar laat ook zien dat zij ondanks die beperkingen voor elkaar zorgen en de moed erin houden, stellen theologen Mirella Klomp, Peter-Ben Smit en Thijs Tromp.

Mirella Klomp en Peter-Ben Smit en Thijs Tromp

In de reportage Corona houdt de Bijlmer in zijn greep’ (Verdieping, 24 ­oktober) onderzoekt Trouw waarom Amsterdam Zuidoost zo hard getroffen is door corona. Wij vullen dit verhaal graag aan, want de Bijlmer is meer dan wat het artikel benoemt: een arme wijk met mensen met ongezonde eet­gewoonten, te weinig beweging en beperkte kennis van het Nederlands. Corona onthult ook hoeveel bewoners in Zuidoost tekortkomen, dat basale voorzieningen ondermaats zijn en dat ondanks die beperkingen zij voor elkaar zorgen en de moed erin houden.

Veel bewoners – een groot deel met een niet-westerse achtergrond – zijn vanwege hun culturele herkomst structureel in het nadeel. Wie minder goed Nederlands verstaat, krijgt minder informatie, heeft minder kansen op de arbeidsmarkt, verdient dus minder geld en eet minder gezond, met verminderde weerstand tot gevolg. Deze verborgen en samenhangende problemen bestaan al langer en ook daardoor slaat corona zo hard toe.

De talloze hulpprojecten die hier sinds de pandemie zijn opgezet, vormen een pijnlijke landkaart van door inwoners ervaren problemen. Vrijwilligers van de internationale kerk van pastor Moses Alagbe delen in Zuidoost ontbijtpakketjes uit langs een drukke schoolroute. Veel basisschoolkinderen zouden zonder die hulp aan hun schooldag beginnen met een lege maag en een slechte concentratie, en dientengevolge slechtere prestaties en potentieel minder kansen in het leven.

Hulp geeft het leven van vrijwilligers én ontvangers (nieuwe) zin

Pastor Raffic Osman en diaconaal werker Elianne Schultz leiden een ander initiatief: gratis maaltijdbezorging voor mensen die door corona niet buiten komen of geen maaltijd kunnen betalen. Vrijwilligers koken en bezorgen deze maaltijden. Veel maaltijdbezorgers hebben geen baan; voordat ze naar hun uitbrengwijk fietsen, krijgen ook zij een warme maaltijd. Deze hulpverlening geeft het leven van vrijwilligers én ontvangers (nieuwe) zin.

Deze geweldige projecten bewijzen de veerkracht en saamhorigheid van Zuidoost. Maar het is schandalig dat ze nodig zijn: wanneer mensen geen eten kunnen kopen en kinderen zonder ontbijt naar school gaan, is er iets grondig mis. Noodhulp is momenteel de ‘brasa’ (omarming) die je in de Bijlmer aantreft. De overheid zou voor sociaal, financieel en medisch kwetsbaren meer moeten doen. Hoe mooi ook de veerkracht, deze tijdelijke hulpprojecten kunnen grotere onderliggende problemen niet verhelpen.

Lees ook:

Geen ‘brasa’ in de Bijlmer: waarom slaat corona hier zo hard toe?

In de Amsterdamse Bijlmer loopt het aantal coronabesmettingen dramatisch op. Wat is er aan de hand in de wijk? Trouw ging op onderzoek uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden