null Beeld

OpinieCommentaar

Het corona-infuus van de overheid moet een keer dicht

Het demissionaire kabinet begint trekken van Sinterklaas te krijgen. De overheid gaat dit jaar vele miljarden meer uitgeven dan het met Prinsjesdag nog van plan was. In de Voorjaarsnota schrijft demissionair minister Wopke Hoekstra van financiën dat het begrotingstekort dit jaar uitkomt op 62,4 miljard, fors hoger dan in 2010 na de financiële crisis.

Dat er zoveel meer wordt uitgegeven is uniek, zeker voor een kabinet dat inmiddels al vijf maanden demissionair is en feitelijk geen mandaat meer heeft. Ook al zijn er vaak goede redenen voor. Zoals voor de 2,7 miljard euro extra compensatiegeld voor de Groningers die aardbevingsschade hebben vanwege de gaswinning. Of voor de 2 miljard euro compensatie en schuldkwijtschelding aan gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire. Of voor de 800 miljoen om de gebrekkige informatiehuishouding en dienstverlening bij de overheid te verbeteren, of de 600 miljoen voor gemeenten om het gapende gat in hun begroting te dichten voor de jeugdzorg.

Zelfs de drie maanden verlenging van de corona-steunmaatregelen is te begrijpen. Ook al is het ongelooflijk zuur dat een bedrijf als Booking.com de coronasubsidie heeft gebruikt om bonussen voor de top uit te keren.

Ooit moet de schade worden genomen

Voor dit verlengde steunpakket wordt 6 miljard euro uitgetrokken. Nood breekt wet. Deze formatie verloopt moeizaam en traag, en er is nog geen enkel zicht op een regeerakkoord. Informateur Mariëtte Hamer komt pas volgende week met haar bevindingen, terwijl snel helder moest worden wat er met de steunpakketten na 1 juli gebeurt.

Maar al deze nieuwe uitgaven leggen wel een hypotheek op de toekomst. Er zal straks in de formatie minder financiële ruimte overblijven om gewenste nieuwe investeringen te doen in bijvoorbeeld zorg, milieu, jeugdzorg of woningbouw.

De Kamer buigt zich deze week over dit nieuwe steunpakket. Het zou goed zijn als het parlement zich dan gematigd opstelt, en de verleiding weerstaat om er nog meer toeters en bellen aan te hangen, zoals de lobby van werkgevers en vakbonden wel bepleit. Die willen dat de steun nog tot eind dit jaar doorloopt, zodat bedrijven rustig kunnen herstellen van de lockdown.

Dat klinkt sympathiek, maar zou macro-economisch gezien toch onverstandig zijn. Dat betoogden het Centraal Planbureau en economen eerder. Na deze pandemie is het juist van belang dat de economie zo snel als mogelijk weer op eigen benen staat. Dat betekent dat bedrijven failliet zullen gaan, maar ook dat nieuwe bedrijven starten. De schade die deze coronapandemie heeft veroorzaakt, moet hoe dan ook een keer worden genomen. Hoe langer Nederland aan het corona-infuus blijft hangen, des te langer zal het herstel duren. En dat wil ook niemand.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden