CommentaarOnlineonderwijs

Het collegegeld moet niet worden verlaagd

Slechts twee college-uren per week op de universiteit en toch het volledige collegegeld moeten betalen. Menig student ervaart dit als oneerlijk. Er is dan ook al een petitie gestart waarbij gevraagd wordt om óf het collegegeld van afgelopen studiejaar deels terug te betalen aan de studenten, óf het collegegeld van komend jaar fors te verlagen. Met de petitie zijn nu zo’n 42.000 handtekeningen opgehaald. Dat lijkt een flink aantal, maar het is vijf procent van alle studenten.

Over de onlinecolleges is veel geklaagd. Studenten worden eenzamer, kunnen niet de vragen stellen die ze anders wel zouden stellen, en ook niet om uitleg vragen als ze iets niet begrijpen. De digitalisering vraagt van studenten inderdaad meer discipline en zelfstandigheid en ook wat meer improviseren misschien. Wat minder zichtbaar is, is dat het ook meer vraagt van degenen die de colleges geven. Meer voorbereiding, meer organisatie, meer aanpassing. De digitalisering van het hoger ­onderwijs was al enigszins in gang gezet, en heeft door de coronacrisis een impuls gekregen. Dat omschakelen kost ook tijd en moeite.

Een noodzakelijk alternatief

De regel van afstand houden, niet alleen in de collegezaal maar ook in gangen, op trappen en in toiletruimtes, betekent inderdaad dat er maar een klein aantal studenten aanwezig kan zijn in een zaal. Daarom is onlineonderwijs nu een noodzakelijk alternatief. Voor studies die ook een prakticum hebben – zoals bijvoorbeeld biologie, geneeskunde of scheikunde – is onlineonderwijs niet altijd mogelijk voor alle studieonderdelen.

Ook deze crisis leidt tot creatieve oplossingen. Het Conservatorium van Amsterdam bezorgde bij sommige studenten thuis een digitale piano of een elektrisch drumstel, zodat zij toch konden blijven studeren zonder ruzie met de buren te krijgen.

College in kerkgebouwen

Studenten van de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam en Groningen krijgen college in kerkgebouwen, na een oproep van de universiteit die op zoek was naar geschikte locaties. Doordeweeks zijn de meeste kerken leeg. Voor het gebruik van die kerkgebouwen betaalt de universiteit een vergoeding in de vorm van huur. De docent op de kansel, de studenten in de kerkbanken op anderhalve meter afstand. Dat kan natuurlijk ook prima bij andere vakken dan theologie.

Nu duidelijk is dat deze beperkende maatregelen blijven gelden, in ieder geval enige tijd, zullen universiteiten en hogescholen met nog meer creatieve oplossingen moeten komen om ervoor te zorgen dat de studenten voldoende onderwijsaanbod krijgen om de vaart in hun studie te kunnen houden. Maar verlaging of terugbetaling van het collegegeld is daarbij niet aan de orde, gezien de inspanningen die daarvoor nodig zijn.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden