null

OpinieEindexamen

Het centraal eindexamen moet dit jaar doorgaan

Het centrale examen brengt de achterstanden door het thuisonderwijs in kaart en geeft scholen de kans leerlingen bij te spijkeren, schrijft geschiedenisdocent Remy Balistreri.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (Laks) vindt dat de centrale eindexamens door de coronamaatregelen niet door kunnen gaan. Ook de VO-raad, de koepel van middelbare scholen, meent dat onderwijsminister Slob opnieuw moet kijken naar het doorgaan, omdat meer leerlingen dreigen te zakken. Maar om te voorkomen dat de coronageneratie later vastloopt, zijn de eindexamens juist een noodzakelijk meetpunt.

In mei moeten ruim tweehonderdduizend scholieren centraal eindexamen doen. In december besloot minister Slob de afnametijd te verruimen en extra herkansingen toe te kennen. Toen de scholen half december de deuren sloten, bleven de examenleerlingen welkom. Nu ook zij onderling afstand moeten houden, is volgens het Laks de onderwijskwaliteit te laag om het examen goed te kunnen voorbereiden.

Voor álle vakken

Toch is het verstandig het eindexamen wel, en voor álle vakken, door te laten gaan. Leerlingen in eindexamenklassen hebben meer lessen op school gehad dan jongeren uit andere leerjaren. Ook de ruim zevenhonderdduizend niet-examenleerlingen lopen door het afstandsonderwijs achterstanden op, maar zij kunnen de komende jaren niet rekenen op clementie bij de eindexamens.

Daarnaast is het belangrijk dat, in een periode waarin het onderwijs onder hoge druk heeft gestaan, er een objectiverend meetmoment is, waarmee eventuele leerachterstanden in kaart worden gebracht.

Deskundigen waarschuwen voor grote achterstanden als gevolg van het afstandsonderwijs; het centraal eindexamen brengt in kaart hoe serieus het probleem is. Natuurlijk moeten leerlingen wel een eerlijke kans krijgen. Een soepelere norm doet, in combinatie met de eerdere toezeggingen van Slob, voldoende recht aan de huidige bijzondere situatie.

Hiaten direct repareren

Bovendien zou het schrappen van de eindexamens ervoor zorgen dat een deel van de coronageneratie met onvoldoende kennis en vaardigheden aan een vervolgopleiding start. Daardoor lopen zij later vast. Het is beter om zulke hiaten nu direct te repareren door het examenjaar dan over te doen. Eindexamens helpen dus bij het beperken van de langetermijnschade van de coronamaatregelen.

‘Door meten tot weten’ was het motto van het laboratorium van de Nederlandse natuurkundige Heike Kamerlingh Onnes. Door het centraal examen doorgang te laten vinden, meten we de schade van het afstandsonderwijs. Dit kan helpen de achterstanden van jongere leerlingen gerichter bij te spijkeren en de eindexamenkandidaten goed voor te bereiden op hun vervolgopleiding.

Lees ook:

Stop gewoon helemaal met het centrale eindexamen

Dit jaar het centrale examen niet door laten gaan vanwege corona? Er zijn veel meer redenen om er helemaal van af te stappen, betoogt eindexamenkandidaat Fleur de Veth aan het Dr. Knippenbergcollege in Helmond. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden