null Beeld

Lezersreacties

Het CDA heeft de oren laten hangen naar de ‘ik-cultuur’ van VVD en D66

Redactie Trouw

CDA-uitverkoop

Het CDA is gefrustreerd over zijn halvering (Trouw, 17 maart) maar de enorme draai naar BBB is grotendeels in lijn met de basisidealen van het CDA. Trouwe CDA-stemmers zeggen me dat ze BBB stemden omdat het CDA zich verkocht heeft aan een VVD-D66-ik-cultuur, waar alles moet schuiven voor wat ons technisch-economisch bestel als doel stelt. De linkse combinatie heeft daarop ook geen antwoord, zoals vorige kabinetten getoond hebben.

Wiel Eggen, Cadier en Keer

BBB

Mooie column van Patrick Jansen (Duurzaamheid&natuur, 17 maart). Ieder stukje natuur is fijn als je er tenminste in mag. Ook leuk dat Patrick zulke aardige ideeën heeft over wat hij met een stuk grond zou doen als hij dat zou hebben. Heel idyllisch met koeien en paarden. Goed idee, maar zet er dan wel een flink hoog hek omheen met een klap stroom erop vanwege de explosieve toename van het aantal wolven. Gelukkig heeft BBB daar ook een helder idee over en hopelijk krijgen ze de kans om er iets aan te doen. Zou bijna spijt krijgen dat ik niet op ze gestemd heb.

Marjan Buninga, Vaassen

Randstad

In november stuurde ik een inge­zonden brief na een artikel over corona-angst, waarvoor alleen mensen uit de Randstad werden bevraagd. Dat deze niet geplaatst was, vind ik niet erg, maar het is wel zo dat ook Trouw er een handje van heeft bij veel artikelen die over heel Nederland gaan, zich te richten op de Randstedelijke gebieden. Nederland heeft deze week laten zien met de verkiezingen dat we de Randstede­lijke arrogantie een beetje zat zijn. Hou daar rekening mee. Voor de zuiverheid: ik stemde niet BBB, maar op de grote verliezer CDA.

Jannes Klaassen, Middelstum

Relativering

Kunnen we niet vergeten dat 80 procent níet op BBB heeft gestemd?

Gerben Wierda, Heerlen

Links

Fijn dat Trouw de aantallen stemmen publiceert en niet alleen percentages en zetels (Trouw, 17 maart). Zo zag ik dat mijn partij GroenLinks 100.000 stemmen minder kreeg dan bij de vorige Statenverkiezing en daarmee één van elke zeven kiezers verloor. Het winstje van partner PvdA, ongeveer één erbij op elke honderd kiezers van 2019, is een schrale troost. ‘RoodGroen stabiliseert’, las en hoorde ik overal. Ik had verwacht dat de samenwerking nieuwe groepen zou aanspreken. De taart die Jesse en Attje aansneden, had beter afbesteld kunnen worden.

Onno Bosma, Utrecht

Negatief

Daar word ik blij van: het aantal bijstandsontvangers zat vorig jaar op het laagste niveau sinds 2013. Maar dan is de kop, hoewel feitelijk juist: ‘Steeds meer mensen langdurig in de bijstand’ (Economie, 16 maart). Doe mij in de kop en artikel het hele verhaal. Het voorkomt een ontevreden teneur, zonder weg te kijken van ons aller opgave.

Jan-Dik Boot, Rosmalen

Gelijkheid

De Fifa wil dat het prijzengeld op het WK voor vrouwen net zo hoog wordt als voor mannen (Trouw.nl, 16 maart). Als dat bereikt wordt door het prijzengeld voor mannen te verlagen, lijkt me het een prima doelstelling.

Michiel Steffelaar, Voorburg

Aanvoerdersband

Het is een groot goed dat Nanne Doets (Lezersreacties, 16 maart) haar recht op vrije meningsuiting kan inzetten met een pleidooi voor One Love. Maar op grond waarvan ontzegt zij de aanvoerder van Feye­noord zijn recht op de vrijheid om zijn mening over dit maatschappelijke onderwerp buiten het stadion te willen houden door niet de bijpassende aanvoerdersband te dragen?

Coen Kenter, Den Haag

Uitdroging

Iconische foto van een uitgedroogd Spaans waterreservoir in de rubriek ‘Naast het nieuws’ (Achterop, 17 maart). Had eigenlijk op de voor­pagina moeten staan. Kwestie van tijd misschien?

Leo Arkenbout, Brielle

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden