COMMENTAAR

Het brexitspel is pokeren op hoog niveau - er wordt gespeeld met het lot van honderden miljoen burgers

De Britse premier Theresa May en Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, dinsdag in Brussel. Beeld Reuters

En opnieuw gaat de Britse premier May op campagne om een brexit-akkoord er doorheen te krijgen. 

Na twee weken te hebben geprobeerd de Britse bevolking en politici te overtuigen van de onvermijdelijkheid van het huidige pakket afspraken, probeert ze nu op het Europese vasteland nieuwe concessies los te krijgen. Haar poging in eigen land mislukte. Ze dreigde in het parlement tegen een enorme nederlaag aan te lopen. De kans dat de EU-landen haar wel uit de brand helpen, lijkt echter net zo klein.

De oorzaak is uiteraard de onverstandige keuze van een zeer krappe meerderheid van de Britten om uit de EU te stappen. De gevolgen daarvan hebben ze nauwelijks kunnen overzien, en komen nu samen in de wijze waarop de grens tussen Noord-Ierland en Ierland vorm moet krijgen. Wens van zowel EU als Londen is dat het een open grens blijft, omdat anders het Noord-Ierse conflict weer kan uitbarsten. Dat impliceert direct dat regels over goederen en diensten op elkaar worden afgestemd en dat ‘Brussel’ dus invloed houdt op wat in Groot-Brittannië gebeurt.

De harde brexiteers vinden dat een gruwel. En al helemaal het feit dat is afgesproken dat de Noord-Ierse grens open blijft totdat er iets beters is geregeld. Zo dreigt de EU chronische invloed te houden, aldus de harde brexiteers, en gelijk hebben ze. Vrijwel niemand ziet namelijk voor zich hoe grenzen open kunnen zijn, terwijl een van de partijen zich tegelijkertijd toch kan onttrekken aan gezamenlijke afspraken. Dat is bij niet-EU-lid Noorwegen noch bij Zwitserland het geval: zij aanvaarden EU-regels. Wie nauwe banden wil hebben, moet compromissen sluiten en soevereiniteit inleveren.

Deadline

Het kan zijn dat May en de EU-leiders alsnog een geitenpaadje uit dit doolhof ontdekken. En dat valt te hopen. Want een harde brexit bij géén akkoord levert een enorme chaos op, die voor bevolking en bedrijven aan beide zijden van het Kanaal ernstige gevolgen kan hebben.

Intussen neemt de druk steeds verder toe. 29 Maart is verdragstechnisch de deadline waarmee iedereen moet werken en hoe dichter die datum nadert, hoe groter de paniek wordt. Misschien speculeert May erop dat ze om die reden bij de EU-landen nog serieuze concessies kan losweken, misschien hoopt ze dat de groeiende paniek de twijfelaars in eigen land (brexiteers, of juist anti-brexiteers) alsnog dwingt in te stemmen met het huidige onderhandelingspakket.

Het is speculeren, maar het is hoe dan ook een onaangenaam proces. Het is pokeren op hoog niveau, waarbij wordt gespeeld met het lot van honderden miljoen burgers in Europa en Groot-Brittannië.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Lees meer commentaren op trouw.nl/commentaar.

Meer lezen over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie? Op trouw.nl/brexit verzamelen wij de beste artikelen over de brexit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden