null Beeld
Beeld

ColumnRob Schouten

Het Boekenbal is niet veel aan, maar je wilt er toch bij zijn

Rob Schouten

De Amsterdamse Stadsschouwburg heet tegenwoordig Internationaal Theater Amsterdam, maar dat neemt niet weg dat het Boekenbal er nog altijd thuiswedstrijden speelt. In het verleden was het nog weleens in Carré en ik heb zelfs een keer meegemaakt dat het in de Hilversumse tv-studio’s plaatsgreep, maar tegenwoordig is het altijd in dat neo­renaissance/neobarok theater aan het Leidseplein – met uitzondering van een paar jaar geleden toen de boekenballers per ongeluk in poptempel Paradiso werden gepropt, wat er in elk geval voor zorgde dat de jaarlijkse pantoffelparade grotendeels stagneerde.

Vierenveertig jaar geleden kwam ik hier voor het eerst, dus ik ben een ouwe rot die kan getuigen van het klassieke oordeel over het Bal: dat er niet veel aan is, maar dat je er toch bij wilt wezen. Dat is de korte versie. Dit jaar nam ik mij voor eens op te schrijven wat ik er nu feitelijk deed. Hier volgen de feiten, genoteerd in mijn Bruce Chatwin-moleskinboekje, lees en huiver:

20.30 uur binnen, voorprogramma niet ­gezien en nauwelijks gehoord want zat in de Engelenbak, hoorde dat Lubach leuk was en Februari goed. Verder waardeloos.

22.30 kwartiertje met Jan Siebelink op de trap staan praten. Onderwerp: geloof en hoe dat te krijgen (gelieve gaten in dit verslag op eigen houtje aan te vullen met heen en weer lopen en gul drankgebruik).

22.45 H.M. Van den Brink, beetje over ­Josep Pla. Mijn uitgever Theo Sontrop beweerde altijd dat Pla een leuk leven had geleid maar was volgens Hans-Maarten niet waar. Geheimzinnige man met obsessies.

23.00 beland bij een trosje Trouw-mensen, met Lodewijk Dros gepraat, geen idee waarover.

23.15 Erik Palmen (broer van) maar kon hem tien minuten lang slecht verstaan.

23.30 op gezag van Gijs Scholten van Asschat (die hier natuurlijk woont) een sigaret gebietst van Ramsey Nasr op het Ajax-balkon maar er rustte geen zegen op, werd er duizelig van en voortijdig gedoofd. Roken is slecht!

23.45 geïnterviewd door Rosa Timmer van het Dagblad van het Noorden, ze vroeg naar mijn Boekenbal­ervaringen maar ik wilde liever vertellen dat ik ooit de eerste bewoner van de Groningse wijk Selwerd was.

0.00 stuitte op Jan Cremer, eerste en enige rebel van Nederland, voor wie ik eind jaren zeventig dingen uittypte, volgens Jan Cremer ‘vol typfouten’, naar hij mijn vriendin mededeelde. Dank je Jan!

0.30 met vriendin op de foto (polaroid).

1 u. Beetje dansen, ben brildragend en geen danstype maar hier is het veilig dansen. Alleen mensonterende muziek en veel te vol, dansen op het Boekenbal is eigenlijk gedanst worden.

1.30 u. nog even in de grote zaal gezeten alvorens naar de uitgang alwaar Allard Schröder en vrouw Annelie, ook huiswaarts kerend. Maar weer eens afspreken in Café de Zwart? Ja doen we.

2.30 thuis. Gemist op het Boekenbal: wereldberoemde schrijvers, Jan Mulder, koning Willem-Alexander. Wel gezien: Ilja Gort, Kefah Allush. Batig saldo: 0, amusementswaarde 6. Volgend jaar weer. Omdat het kan, niet omdat het moet.

Eerdere columns van Rob Schouten leest u hier.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden