null Beeld

Lezersreacties

Het bindend studieadvies is geen advies, maar een eis. Benoem dat.

Redactie Trouw

Eisen aan student

Kamerlid Jeanet van der Laan meent dat een student baat heeft bij een soepeler bindend studieadvies (Opinie, 23 mei). Maar ook al wordt het versoepeld, wat willen de woorden ‘bindend’ en ‘studieadvies’ zeggen? Kan een advies dat verplicht opgevolgd moet worden nog wel advies heten? Is hier niet eerder sprake van een eis? Zo ja, zullen we dan maar dat woord gebruiken? De discussie gaat dan over wat de maatschappij van een student mag eisen.

Nick Offenberg, Leeuwarden

Vijfje voor Nederlands

Herkenbaar stuk over jongeren met dyslexie voor wie een vijfje voor Nederlands al een prestatie is (Opinie, 23 mei). Helaas zijn veel jongeren afhankelijk van wie ze treffen op de middelbare school. Onze zoon met dyslexie die moeite had met lezen, trof een docent Nederlands die hem begreep. Samen kozen ze boeken uit en in plaats van een verslag schrijven mocht hij een filmpje maken met script (tip: stimuleert schrijven). Hij haalde zijn havo-diploma en hield een positief gevoel over aan zijn leraar Nederlands en die middelbare schooltijd. Zo kan het ook.

Sonja Riemersma, Zwiggelte

Nieuwe kijk op Van Gogh

Met interesse las ik het artikel over de nieuwe kijk op Van Gogh in Auvers-sur-Oise in Frankrijk (Verdieping, 23 mei). Minder bekend is dat hij ook drie maanden in Drenthe verbleef én een dag ons dorp bezocht waarover hij een lyrische brief een zijn broer Theo schreef.Omdat zijn bezoek dit jaar 140 jaar geleden is, zijn er diverse activiteiten in de plaatsen waar Vincent toen verbleef. Kleinschalig, lokaal en zeer de moeite waard.

Beatrix Copier, Zweeloo

Op de fiets

Psychiater op de fiets, de Pietje Bell van de ggz, kondigt Trouw op de voorpagina aan (24 mei). Het maakt mij heel nieuwsgierig. Het stuk gaat over de aanpak van BuurtzorgT: zonder managers en de wachtlijsten van de grote ggz-instellingen. Ik vind het mooi. Tegelijk schiet ik in de lach. Net als ik doen veel predikanten hun bezoekwerk per fiets, tussen ‘hoofd-en voeteneind’ van hun wijk kunnen gauw vijf kilometer of meer afstand zitten. We werken zonder manager en zijn, anders dan BuurtzorgT, dag en nacht bereikbaar. Op die fiets!

Guus Koelman, Rotterdam

Huiswerk over natuurplan

Schaamte bekroop mij toen ik las hoe slecht Tweede Kamerleden van CDA, SGP en VVD op de hoogte zijn van de Europese natuurplannen (Trouw, 22 mei). Eurocommissaris Timmermans moest constateren dat zij simpele cijfers niet kenden en hun huiswerk niet hadden gedaan. Terwijl het om de vormgeving van ons aller toekomst gaat. Ik stel voor deze leerlingen hun mobieltje in de Tweede Kamer te ontnemen zodat zij tijd hebben om zich in te lezen.

Pieter Salomons, Zuidwolde

Migratiebeleid

De IND kan het werk niet meer aan en het blijkt dan ook een zooitje te zijn (Trouw, 24 mei). Waarom geen gepensioneerde asieladvocaten vragen bij te springen en mee te denken over een nieuwe, snelle asielwet?

Christine Merjenburgh, Emmeloord

Ook een reactie insturen? Dat kan, in maximaal 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden