OpinieWetenschap

Het bewustzijn leeft helemaal niet voort na de dood

null Beeld

Als arts is Pim van Lommel te prijzen, maar zijn fabeldenken is onwetenschappelijk. Mensen met onzin over de dood proberen te inspireren, zoals in zijn interview over leiderschap (Trouw, 19 januari), is laakbaar, vinden wetenschapsfilosofen Herman de Regt en Hans Dooremalen van de Universiteit Tilburg.

Redactie Trouw

Volhouden dat de verkiezingen in Amerika gestolen zijn, inspireert sommige Republikeinse stemmers. Volhouden dat de wetenschap laat zien dat het bewustzijn voortleeft na de dood, inspireert sommige goedgelovige mensen – zeker in tijden van crisis en verwarring.

In het boek Wat een Onzin! Wetenschap en het Paranormale zetten wij op een rij waarom Van Lommels bewering dat er een helder bewustzijn kan zijn zonder hersenactiviteit, onjuist is. Alles hangt af van zijn bewering dat er waarachtige lichaamsuittredingen zijn. Die zijn tot op de dag van vandaag niet geregistreerd.

Het voorbeeld van de man die zegt dat de verpleger weet waar zijn kunstgebit ligt, omdat hij dat waarachtig heeft gezien toen hij buiten bewustzijn was, is een versleten anekdote, die nooit in wetenschapstijdschrift The Lancet had mogen verschijnen, omdat het een anekdote betreft die niet wetenschappelijk is geregistreerd en niet controleerbaar is. Alles in de wetenschap wijst erop dat met het lichaam ook het bewustzijn sterft.

Van Lommel wéét dat zijn conclusies niet volgen uit de empirische bevindingen. Naast zijn Lancet-artikel staat het commentaar waarin Christopher French duidelijk stelt: als waarachtige lichaamsuittredingen er zouden zijn, dan had Van Lommel een sterk argument, maar ze zijn niet vastgesteld. Van Lommel weet dit. Dan is het onzin te beweren dat de wetenschap laat zien dat ons bewustzijn voortleeft.

Voor veel mensen is Van Lommels visie inspirerend. De inhoud is dezelfde als die van veel religies, maar nu is er ook nog eens ‘wetenschappelijk bewijs’! Zoals Van Lommel zegt in het interview: ‘voor hen is het geloven veranderd in weten’. Het is verwerpelijk dat Van Lommel religieuze opvattingen denkt te kunnen staven met ‘wetenschappelijk bewijs’. Dat is er niet. Van Lommel presenteert wetenschappelijk nepnieuws en ‘alternatieve feiten’ en bouwt hierop zijn ‘inspirerende en houvast biedende visie’.

Er is een meer inspirerende visie die houvast biedt in een tijd van crisis en verwarring. Een op wetenschap gebaseerde visie van menselijke zorg en samenwerking, die de meeste mensen goed doet voelen en waarvan ze bij leven kunnen genieten. Laten we daaraan werken.

Lees ook:

Interview Pim van Lommel: ‘Je kijk op de dood bepaalt je levenshouding’

Cardioloog Pim van Lommel (77) is al ruim 34 jaar betrokken bij onderzoek naar mensen met een bijna-doodervaring (BDE) en auteur van het boek Eindeloos bewustzijn. Alles in het universum komt volgens hem voort uit het bewustzijn. ‘Als we ons bewustzijn veranderen, zal ook de wereld veranderen.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden