'Het besluit van Trump is een miniscuul gebaar van onbegrip'

Een vrouw zwaait met een Palestijnse vlag in Ramallah. De afgelopen dagen waren er veel protesten in de regio als reactie op het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël.  Beeld AFP
Een vrouw zwaait met een Palestijnse vlag in Ramallah. De afgelopen dagen waren er veel protesten in de regio als reactie op het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël.Beeld AFP

Wat vindt u van Trumps besluit om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen?, luidde onlangs de vraag van Monic Slingerland, chef van de redactie opinie van Trouw. De boodschap van de lezers: zorg dat er vrede komt.

Logisch besluit

Ik begrijp de internationale bemoeienis niet met wat ik beschouw als een interne aangelegenheid van de democratische staat Israël, namelijk het recht om binnen de eigen landsgrenzen de hoofdstad aan te wijzen. Ik ben geen sympathisant van Trump. Maar ik ben blij dat hij de politieke hypocrisie van de afgelopen 22 jaar achter zich laat. Dat nu eindelijk het logische besluit is genomen om uitvoering te geven aan de Jerusalem Embassy Act, die in 1995 met een overgrote meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat is aangenomen. Rechtvaardigheid en integriteit leiden uiteindelijk tot vrede.

H.J. Ronner, Montfoort

Nu samenwerken met Israël

Jeruzalem is bewezen een Joods historische stad. De weigering van de Palestijnse Autoriteit om de Joodse historie van het gebied te erkennen, is een van voornaamste redenen voor het vastlopen van het vredesproces. Zowel dit als het dreigen met een intifada heeft ertoe geleid dat er geen merkbare vooruitgang is geboekt. Het is te hopen dat de Palestijnse Autoriteit zich nu gaat realiseren dat constructief samenwerken met Israël de enige manier is om hun positie in het vredesproces niet verder te frustreren.

Yael en Avi Cohen Stuart, Amersfoort

Zoektocht naar oplossing

Zolang de verschillende eigendomsaanspraken inzake Jeruzalem gebaseerd blijven op eigendomsrechten verkregen op grond van 'goddelijke toezeggingen' uit oeroude tijden, zullen de verschillende 'rechthebbenden' met hete hoofden en koude harten tegenover elkaar blijven staan. Als ik de aanhangers van genoemde bronnen mag geloven, staan die ook vol 'goddelijke oproepen' tot naastenliefde, vrede en vergevingsgezindheid. Mijn oproep aan rabbijnen, bijbelwetenschappers en koran-kenners is dan ook om een zoektocht te beginnen naar een oplossing van dit in principe oplosbare probleem. Immers de (universele) liefde doet de naaste geen kwaad. Ik wens hun daarbij shalom, vrede en salam.

K. Pander, Garyp

Begin van bezinning?

In een door God gebouwde stad horen zeker geen ambassades. Hooguit de vredesambassade die alle geloven samenbrengt. Zo vaak verwoest en weer herbouwd. In de rijke geschiedenis van deze stad is het besluit van Trump een miniscuul gebaar van onbegrip. Het paaien van Amerikaanse kiezers met het nakomen van een verkiezingsbelofte kan het begin zijn van een nieuwe bezinning op de status van deze stad. Jeruzalem, we houden van je, maar de wereld heeft het niet begrepen. Wordt er nu een onschuldige stad 'gekruisigd'? Het kan niet waar zijn; toch blijf ik geloven in de opstanding, ook die van Jeruzalem.

Nico Tas, Aalsmeer

Opzettelijk

Volgens mij wil Trump gewoon 'heel Jeruzalem' erkennen, juist omdat Poetin beoogde West-Jeruzalem als de hoofdstad te zien van Israël en Oost- Jeruzalem als die van de toekomstige Palestijnse Staat. Met een vredespoging heeft deze erkenning weinig te maken. Wie steekt nu opzettelijk een kaars aan die een grote brand tot gevolg kan hebben?

Maria Overbeeke, Rotterdam

Elk weekend stelt Monic Slingerland een vraag aan de lezers, op dinsdag verschijnt een selectie van de antwoorden. Lees hier alle vragen van Monic, en antwoorden van de lezers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden