CommentaarDen Haag

Het beleid van Krikke faalde, maar bij haar aftreden stelt zij het gebrek aan steun ervoor centraal

Het aftreden van Pauline Krikke als burgemeester van Den Haag was onvermijdelijk. Dat was het eigenlijk al onmiddellijk na publicatie van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid vorige week donderdag. Een bestuurder in een openbaar ambt heeft diverse mogelijkheden om verantwoordelijkheid te nemen. Hij kan opstappen als het onaangename feit van het eigen falen bekend wordt. Hij kan ook de gelegenheid afwachten om eerst verantwoording af te leggen en daarna zijn conclusie trekken. Krikke had met andere woorden donderdag onmiddellijk na publicatie van het rapport af kunnen treden. De tweede mogelijkheid was het debat in de Haagse gemeenteraad afwachten, de onvermijdelijke kritiek aanhoren en, na het geven van haar kijk op de gebeurtenissen, aftreden.

De burgemeester koos geen van beide mogelijkheden, maar ging voor de slechtst denkbare oplossing. Haar eerste reactie op het rapport van de Onderzoeksraad was dat alles anders zou worden. Vervolgens besloot ze in het weekeinde, drie dagen voor het debat in de gemeenteraad, alsnog dat aftreden raadzaam was. Krikke wekt daarmee de indruk de afgelopen dagen vooral te hebben gebruikt om te onderzoeken of er in de Haagse gemeentepolitiek voor haar nog genoeg steun was om als burgemeester aan te blijven. Niet het falende beleid, maar de vraag in hoeverre het falende beleid haar door anderen zou worden aangerekend, kwam daarmee centraal te staan.

Een betreurenswaardig optreden

Het optreden van Krikke de afgelopen dagen is betreurenswaardig. Daar komt nog eens bij dat zij besloot haar aftreden aan te kondigen in een filmpje op het sociaal platform Instagram, in plaats van in een brief aan de Haagse gemeenteraad. Het aftreden van de burgemeester was even vreemd als haar beleid rond de palletstapels met Oudjaar op het Scheveningse strand. Dat beleid valt niet louter burgemeester Krikke aan te rekenen, maar is het gevolg van het veel te lang gedogen van misstanden door opeenvolgende bestuurders in Den Haag.

Met overigens de beste bedoelingen. Voordat de traditie van de stapel pallets begon, was het steevast onrustig in vooral Scheveningen en de Haagse wijken aan het strand. Het jagen op kerstbomen om die her en der op straat met Oudjaar in vlam te steken, liep destijds volkomen uit de hand. De angst voor herhaling bepaalde echter te nadrukkelijk het beleid rond de brandstapels, die moesten voorkomen dat jongeren de straten opnieuw afschuimden. Een openbaar bestuur dat zijn eigen grenzen verlegt in plaats van ze te handhaven, verliest zijn gezag. Het aftreden van Krikke was daarom onvermijdelijk. De lelijke wijze waarop dat gebeurde, had echter voorkomen kunnen en moeten worden.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook:

Stapte burgemeester Pauline Krikke op voor het haar beurt was?

Pauline Krikke hield zondag de eer aan zichzelf en kondigde haar vertrek als burgemeester aan op Instagram. Wat zijn de voor- en nadelen van voortijdig opstappen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden