OpinieWapenwedloop

Het belang van nucleaire afschrikking lijkt juist steeds groter te worden

null Beeld

De dreiging van een kernoorlog is niet kleiner geworden, zeker doordat het INF-verdrag is opgezegd, schrijft Wil Verheggen, voormalig voorzitter van NVMP -Artsen voor Vrede.

Wil Verheggen

Op 6 augustus 1945 werd de Japanse havenstad Hiroshima met een atoombom van het type ‘Little Boy’ aangevallen. Op 9 augustus volgde een aanval op Nagasaki. Eind 1945 waren hierdoor 250.000 doden te betreuren, later nog een paar honderdduizend slachtoffers ten gevolge van stralingsziekte en kanker. Op 12 augustus gaf Japan zich over. Het einde van de Tweede Wereldoorlog was een feit, de kiem voor de Koude Oorlog werd gelegd: een gewapende vrede tussen de kapitalistische wereld onder aanvoering van de VS en de communistische Sovjet-Unie. Het leidde tot een kostbare kernwapenwedloop. Met het aantreden van Michail Gorbatsjov in 1985 als president van de Sovjet-Unie kwam een einde aan de Koude Oorlog. Het leidde tot vermindering van kernwapens, maar de modernisering van de kernbewapening gaat door.

De Adviesraad Internationale Vraagstukken kwam in januari van dit jaar met een rapport ‘Kernwapens in een nieuwe geopolitieke werkelijkheid’. Hierin uit de AIV terecht een grote zorg over de hervatting van de nucleaire wapenwedloop en het opzeggen van het INF verdrag: het verdrag tegen middellange-afstandsraketten met een bereik tot 5500 kilometer.

Start-verdrag

Die opzegging kan schadelijke gevolgen hebben voor het Start-verdrag, het Amerikaans-Russische verdrag over de beperking van strategische wapens tot 1550 kernkoppen. Dit Start-verdrag uit 1991 loopt af in 2021. Er zijn geen aanwijzingen dat wordt gewerkt aan vervangende verdragen.

De vrees is dan ook gerechtvaardigd dat er een nieuwe nucleaire tijd aanbreekt waarin ook China partij zal zijn. Dat zou betekenen dat de weg vrij is voor een kernwapenwedloop zonder afgesproken beperkingen.

Het belang van nucleaire afschrikking lijkt juist steeds groter te worden, waardoor een totale afschaffing van kernwapens een lastig punt wordt. De Adviesraad stelt: ‘Doorbraken op het gebied van digitale en elektronische oorlogvoering, raketaandrijving, hypersonische projectielen, militarisering van de ruimte, en kunstmatige intelligentie, kunnen de komende decennia de strategische verhoudingen tussen de grote mogendheden wezenlijk verstoren.’ Dat betekent een kans op grote militaire conflicten met een totaal ander karakter dan de Tweede Wereldoorlog: het zal allesvernietigend zijn.

Als we de kans hierop willen ontlopen, dan is een eerste stap: Alle kernwapens de wereld uit, te beginnen uit Volkel.

Lees ook:

Het raketverdrag tussen de VS en Rusland loopt bijna af; een nieuwe wapenwedloop dreigt

Op 2 augustus loopt het INF-verdrag tussen de VS en Rusland af. Een nieuwe wapenwedloop dreigt, die de ontwikkeling van supersnelle raketten kan versnellen. Het gevolg daarvan zou zijn dat kernmachten vol wantrouwen en met een vinger aan de trekker tegenover elkaar komen te staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden