Lezersreacties
Het basisinkomen heeft wél voordelen
Kring
Naast de column van Babah Tarawally ‘Liever in een cirkel dan tegenover elkaar’ (Opinie, 23 maart) staat het opinie-artikel van Ida Simonsen en Wytze Walstra, over de toekomst van de landbouw die ons allemaal aangaat. Twee bijdragen die perfect op elkaar aansluiten. Hulde aan deze auteurs en tijd voor het Boeren-Burger-Kring-Beraad!
Ruud van ‘t Pad Bosch Eemnes
Kring (2)
Babah Tarawally spreekt over een cirkel, Ida Simonsen en Wytze Walstra over een boerenburgerraad, waarin de stem van zowel de boeren als de natuur gegarandeerd wordt. De Tweede Kamer zou daarvan beperkt mogen afwijken. Ik hou er niet van wanneer men datgene als waar beschouwt wat men wenst, zoals BBB doet, met voorbijgaan aan de feiten. De richtlijn zou moeten worden bepaald door experts die de niet-bestaande stem van de natuur wetenschappelijk verwoorden. Dat is goed voor zowel boeren als overige burgers.
Dick Speijers Nuenen
Beperkt kringetje
Fijn dat Babah Tarawally (Opinie, 23 maart) een lans breekt voor betere manieren van overleg. Alleen stuit zijn voorstel om de ‘indaba’-manier te volgen mij tegen de borst: deze was alleen toegankelijk voor hoge heren van dezelfde stam. Die zijn het overal ter wereld snel eens met zichzelf en elkaar. Maar vrouwen, andere stammen en doorsnee mannen hebben het nakijken.
Marlies Wijnen Amsterdam
Misser
In de gemeente Stichtse Vecht is een ‘missende stem’ teruggevonden (Trouw, 23 maart). Heb ik wat vermist op school?
Piet Trapman Hardinxveld-Giessendam
Cocaïne
Volgens het hoofdredactioneel commentaar (Opinie, 23 maart) ligt de verantwoordelijkheid voor drugshandel ook bij de consument. Natuurlijk zou een deel van de problematiek rond cocaïne opgelost zijn als de vraag omlaag gaat. Verder snijdt deze stelling weinig hout. Op vergelijkbare wijze legt Caroline van der Plas de verantwoordelijkheid voor de veel te hoge vleesconsumptie in Nederland bij de consument: die bepaalt wat er op de markt komt. Dit argument gebruikt haar partij tegen het nemen van ingrijpende maatregelen om de klimaatcrisis het hoofd te bieden. De voorvechters van de war on drugs binnen onze overheid gebruiken dezelfde kunstgreep om hun kansloze en schadelijke strijd voort te zetten en niet kritisch te kijken naar de mate waarin het irrationele drugsbeleid bijdraagt aan georganiseerde criminaliteit.
Jesse Boot, promovendus ‘dynamiek van verslaving’ aan de Universiteit van Amsterdam
Taakstraf
Havenwerkers worden gescreend op drugsdelicten (Trouw, 22 maart). De zogeheten uithalers, die de drugs de haven uit smokkelen, krijgen in hoger beroep een taakstraf. Ik vrees dat deze straf hen niet zal weerhouden door te gaan met hun activiteiten.
Henk de Wit Wijk bij Duurstede
Euthanasie
Merkwaardig dat het Expertisecentrum Euthanasie (Trouw, 23 maart) in de verklaring bij zijn gestegen jaarcijfers voorbijgaat aan de sociaal-maatschappelijke onrust bij de babyboomers over hun toekomstige oude dag. Het verdwijnen van leuke woonplekken en verzorgingshuizen is daar debet aan. Een dergelijke woonplek is inmiddels alleen nog weggelegd voor welgestelde ouderen. Voor een verpleeghuis kom je pas in aanmerking als je een gevaar voor jezelf of je omgeving vormt of als je al bijna dood bent. Laat mij dan maar wat voortijdig sterven.
Wichert van Dijk Utrecht
Dassen
Volgens ProRail kunnen de treinen niet rijden vanwege dassenburchten omdat de veiligheid van het treinverkeer in het geding is (Trouw, 23 maart). Het lijkt mij dat ook de veiligheid van de dassen in het geding was. Verzakkingsgevaar van het spoor lijkt mij namelijk gelijk staan aan instortingsgevaar van de dassenburcht. Hadden de dassen niet voor hun eigen veiligheid geëvacueerd moeten worden?
Jolanda van Leeuwen Smilde
Volle trein
CBS en Translink melden dat het aantal treinreizigers nog altijd niet op het niveau is van voor corona. De NS verwachten dat dit pas rond 2026 zo zal zijn. Laten we hopen dat die verwachting niet wordt gerealiseerd, want met het huidige materieel betekent reizen in de spits nu al voor veel mensen: zitten op traptreden of op de grond, proberen je evenwicht te houden, staand in gangpaden of tegen deuren aan. Dan zullen we de tarieven maar even buiten beschouwing laten.
Guus Blezer Ede-Wageningen
Wijnaldum
Het nieuws in de krant is niet altijd even blij makend. Wat is het dan een verademing als je leest hoe een profvoetballer als Georginio Wijnaldum in het leven staat (Sport, 22 maart). Over voorbeeldfunctie van profvoetballers gesproken.
Rim de Kroon Andijk
Zorgvakantie
Naast het lage loon mag ook het aantal vakantieweken in de zorg weleens onder de loep worden genomen. Het is al jaren slechts vier weken per jaar, met daarbij een beetje levensfasebudget dat niet bedoeld is als verkapte vakantie. En in verband met het continurooster is het maar de vraag of je vakantie-aanvraag wordt goedgekeurd. Zorg als een van de zwaardere beroepen heeft minder vakantie dan veel andere beroepen. Ik heb, na 48 jaar als verpleegkundige te hebben gewerkt, het als een groot minpunt ervaren.
Anneke Bos Ede
Vertekend beeld
Het kijkcijferonderzoek voor televisie wordt vernieuwd (Trouw, 22 maart). Ik doe al een tijd mee aan dit onderzoek. Als ik bij de eerste aanvraag aanklik dat ik ‘langer dan 5 minuten heb gekeken’ krijg ik een lijst van mogelijke programma’s. Maar ik neem vaak programma’s op en kijk naar de Vlaamse televisie of het digitale kanaal ONS. Die programma’s kan ik niet aangeven, dus ik moet de vraag beantwoorden met ‘nee, ik heb niks gekeken’. Een vertekend beeld.
Carolien van Grinsven Amsterdam
Basisinkomen
Begrijp ik het basisinkomen dan zo anders dan Irene van Staveren (Opinie, 21 maart)? Hier is anders dan zij stelt niet het idee consumptieverhoging voor iedereen, maar het herstel van waardigheid voor alle deelnemers aan onze formulieren- en controle-economie. Een einde aan onze verslaving aan alle toeslagen en subsidieregelingen. De totale kosten voor de samenleving blijven gelijk. Doordat de bureaucratische kosten verminderen zal het beschikbare budget voor de uitkeringsgerechtigden toenemen. En er komen veel extra mensen beschikbaar voor de arbeidsmarkt.
N. Groot West Betuwe
Basisinkomen (2)
Irene van Staveren schreef weer een lezenswaardige column. Ik ben benieuwd of ze ideeën heeft voor een belastingplan waarbij grote multinationals niet ontkomen aan het betalen van belasting.
M. Bakker Emmen
Bijscholen van ouderen moet geen opjagen worden
Werknemers krijgen vanaf 55 jaar nog maar weinig bijscholing (Trouw, 21 maart). Wie dit als probleem ziet, gaat ervan uit dat deze ouderen tot het einde volledig mee moeten werken in een tempo dat is opgejaagd door de techniek en complexiteit van onze samenleving.
Waar jongeren zijn opgegroeid in een digitale wereld, kan dit tempo er bij 55-plussers voor zorgen dat ze over de rand worden getrokken. Een leven lang leren ontkent het belang van geleidelijk en gezond afbouwen en van het waarderen wat werknemers ouder dan 55 juist wel hebben te bieden.
Zij herkennen eerder patronen van ‘oude wijn in nieuwe zakken’. Waar jongeren ‘vernieuwingen’ als een uitdaging kunnen zien, kunnen ouderen door hun ervaring vraagtekens plaatsen: is er van de vorige keer geleerd?
Tijdens het werk staat productie centraal en is er vaak weinig aandacht voor reflectie en zingeving. Juist een duurzame samenleving vraagt naast productie ook om zicht op de samenhang van de losse onderdelen. Hoe kunnen de expertises van jongeren en 55-plussers elkaar versterken?
Dat vraagt om een horizontale én een verticale leerstructuur, waarin door trainen van sociale vaardigheden een duurzame en inclusieve organisatie ontstaat. Een lerende organisatie leert niet vanzelf.
Theo van Emden, docent en mediator Den Haag
Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl