Column

Het asielmonstrum lekt aan alle kanten en wordt misbruikt

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Het moet een hard gelag zijn voor de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb die zich zo had ingespannen voor de komst van een asielzoekerscentrum in de wijk Beverwaard.

Sylvain Ephimenco

In oktober 2015 had hij de woede van de wijkbewoners tijdens een informatieavond kranig getrotseerd. Stenen vlogen door de lucht en het geschreeuw van de paniekerige deelnemers overstemde hun burgemeester. Niet echt bevorderend voor de dialoog.

Vanzelfsprekend was het oordeel van de weldenkende gemeente in kranten en op de tv ook niet van de lucht: zie hier het veelkoppige monster van de Nederlandse onverdraagzaamheid waar de ‘Tokkies’ en het PVV-uitschot van deze wereld achter schuilen. Het AZC ging in de daaropvolgende zomer open en na een jaartje kwam de Volkskrant met een geruststellend verhaal: niets aan de hand. De krant vond ook enkele buurtbewoners bereid om op te biechten dat ze destijds waren ‘opgehitst’: in 2017 waren uiteindelijk maar elf asielzoekers aangehouden voor hoofdzakelijk winkeldiefstal. Maar terwijl de Volkskrant in februari dit jaar bezig was ons gerust te stellen, explodeerde het aantal ‘incidenten’ in en rond het AZC-Beverwaard (vechtpartijen, diefstallen, geweldsmisdrijven): van 20 tussen april en half augustus, naar 69 vanaf medio augustus tot nu. Nu zit Aboutaleb met de handen in het haar en wil hij af van een paar honderd asielzoekers, voornamelijk asielmigranten uit veilige landen en ‘Dublingangers’.

Het verhaal is niet specifiek Rotterdams. In Ter Apel bijvoorbeeld is de situatie volstrekt geëscaleerd en de revolte van winkeliers nabij. In 2016 werden al 234 winkeldiefstallen van asielzoekers geregistreerd. Maar in de eerste zeven maanden van dit jaar staat de teller al op 157, een toename van 45 procent ten opzichte van vorig jaar.

Misbruik

Ook hier wordt gewezen naar asielmigranten uit veilige landen. Natuurlijk moet je opmerken dat vluchtelingen uit oorlogsgebieden zich vaak netjes en constructief gedragen. Maar het gehele asielmonstrum lekt aan alle kanten en wordt misbruikt. Zeker door predatoren uit landen als Algerije, Tunesië, Marokko, Albanië, Afghanistan of Georgië die de zwakte van het systeem stelselmatig uitbuiten. Maar helaas ook, gelukkig in mindere mate, door fanatieke activisten of terroristen die toegang proberen te krijgen tot deze vreedzame samenleving via AZC’s.

Op de dag van Aboutalebs aankondiging werd een vermeende IS-terrorist uit het Syrische Raqqa gearresteerd in Amsterdam. Hij kwam in 2014 met een vals paspoort als asielzoeker Nederland binnen. Terrorist Malek F., de stekende Syrische-Palestijn in mei uit Den Haag, was ook asielzoeker geweest. En de Afghaan die op Amsterdam CS een aanslag pleegde op toeristen was een Duitse asielzoeker. Echte vluchtelingen lijden door de chaos die asielprocedures kenmerkt. Misschien is het tijd om hier de focus op te leggen, in plaats van alleen maar te verhalen over de geslaagde integratie van echte vluchtelingen of over de behoefte aan een generaal pardon.

Drie keer per week schopt Sylvain Ephimenco in Trouw heilige huisjes omver. Lees meer van zijn columns op trouw.nl/ephimenco.

Lees ook: ‘

Hadden we de ruiten van het stadhuis maar ingegooid’ (2016)

Bewoners van de Beverwaard hebben zich fel verzet tegen de komst van het azc. “Het is als een heidebrand. Je ziet het niet, maar het fikt.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden