Commentaar Belastingdienst

Het aftreden van staatssecretaris Snel mag niet vergeefs zijn

Het aftreden van Menno Snel als staatssecretaris van financiën was onvermijdelijk. Tegelijkertijd heeft eenieder (inclusief Snel zelf) het grootste gelijk die erop wees dat dit de problemen er bij de Belastingdienst niet kleiner op maakt. Het aftreden is een symbolische daad, een daad waarmee Snel wilde aangeven de verantwoordelijkheid te nemen voor de grote problemen bij de dienst en het feit dat een oplossing niet dichterbij is gekomen. Het is op zijn minst sneu dat een oplossing door dit aftreden alleen maar langer op zich zal laten wachten.

Snel sprak woensdag in de Tweede Kamer ware woorden. De politiek moet niet verwachten dat er de komende jaren geen lijken uit de kast van de Belastingdienst zullen rollen. Bovendien toonde hij zich terecht voorstander van het afschaffen van het toeslagenstelsel.

Snels aftreden was wel onvermijdelijk. Bij het laatste debat over de toeslagenaffaire maakte hij een, in politiek maar zeker ook in menselijk opzicht, onvergeeflijke fout door gedupeerden aan te bevelen de belastingtelefoon te bellen als zij nog tegen muren oplopen. Een dergelijk gebrek aan empathie staat een politicus meer dan lelijk. De hoon die zijn opmerking veroorzaakte was niet meer dan terecht. Toen vervolgens persoonlijke dossiers aan gedupeerden ter beschikking kwamen die meer zwarte passages bevatten dan leesbare, begon de emmer over te lopen.

Vele incidenten

Het zijn fouten, die Snel politiek mogen worden aangerekend. Het zijn echter ook fouten die eens te meer aantonen hoe fout het eigenlijk zit bij de Belastingdienst. De constatering dat Snel zijn dienst niet in de hand had is terecht, maar de dienst is, zo blijkt uit vele incidenten, ook niet in de hand te houden. Frans Weekers moest ook al over de toeslagen aftreden en Eric Wiebes stuitte als staatssecretaris op de ene na de andere door de Belastingdienst hem bezorgde verrassing.

Een meer dan wenselijke snelle hervorming van het toeslagenstelsel is niet het enige, bijzonder zware dossier dat ligt te wachten op Snels opvolger. Het belastingstelsel is aan een diepgaande hervorming toe. Een klus die in deze kabinetsperiode niet zal worden geklaard, maar die schreeuwt om een begin van een aanpak. Bovendien ligt er al een tijd het dossier op tafel over belastingontwijking door grote bedrijven.

Eerst en vooral echter zal een nieuwe bewindsman greep moeten krijgen op de Belastingdienst zelf. Een dringend noodzakelijke parlementaire enquête naar het reilen en zeilen van de dienst kan daarbij helpen. Het argument dat een enquête zaken alleen maar zal vertragen, is raak, maar gezien de zwaarte van het probleem niet het belangrijkste.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden