opinie

Het aangeboren gevoel over het juiste geslacht is geen bevlieging

De 7-jarige Mia herhaalde als peuter onophoudelijk: ‘Het is een fout. Ik ben geen meisje, ik ben een jongen.’ Mia werd daarom Jacob. Beeld AFP

De oproep om als genderkind niet te snel van geslacht te veranderen, schoot bij Jolanda Molenaar, transgenderpastor in opleiding, in het verkeerde keelgat. ‘Alsof je even een knoopje aan naait ....’

Aan hetgeen Wouter Zelle te berde brengt over de behandeling van genderkinderen (Opinie, 21 februari) heb ik me danig zitten ergeren. De kop ‘Verander niet te snel van geslacht’ suggereert dat je zomaar even van geslacht verandert. Alsof je even een knoopje aannaait ... Dat is ver bezijden de werkelijkheid.

Zelle stelt dat 60 tot 80 procent van de kinderen (hoezo: ‘bijna alle’?) die ge­diagnosticeerd zijn als transgender, uiteindelijk verkiest te leven in hun geboortegeslacht. Dat klopt niet. Kinderen experimenteren vaak met hun gender. Een deel van hen blijkt later homo of lesbisch. Anderen zijn heel stellig dat ze genderincongruent zijn. Als die waarneming duurzaam is en een uitgebreid diagnostisch traject is doorlopen bij een genderteam, krijgt het kind uiteindelijk de diagnose ‘transgender’.

Tegen die tijd ben je al bijna geen kind meer. Vóór de puberteit worden puberremmende middelen ingezet zodat er tijd is voor een weloverwogen besluit over het medisch vervolgtraject. Daarover beslist men vanaf zijn 18de zelf.

Genderexpressie

Mét Zelle vind ik dat kinderen die twijfelen of hun gender past bij hun biologische geslacht, maar niet alleen zij, opgevoed moeten worden op een wijze waarin vrij kan worden geëxperimenteerd met de genderexpressie. Zeker na de Nashville-verklaring moet ik hem gelijk geven dat er inderdaad mensen bestaan die twijfelen aan zoiets als transgendergevoelens. Bij het tv-programma ‘DWDD’ ging het onlangs over mensen die denken dat de aarde plat is. Als we niet meer voor waar kunnen aannemen wat na zorgvuldig wetenschappelijk onderzoek bewezen is, waar blijven we dan met deze wereld?

Volgens Zelle zijn er mensen die ‘vanuit hun genderideologie’ de neiging hebben te ‘geloven’ dat een transitie ­altijd de oplossing is. Er bestaat geen ‘genderideologie’. Het is een spookbeeld, gecreëerd door de christelijke orthodoxie die een ‘bijbelse seksualiteit’ gebaseerd op selectieve lezing rechtvaardigt. Het zijn de mensen achter de Nashville-verklaring. Op grond daarvan denken ze ruim 7 miljard mensen in drie hokjes (vrouw/man/ziek) en twee geaardheden (hetero/ziek) te kunnen indelen. De worsteling van veel transgenders, opgroeiend in orthodox gelovige milieus, wordt hierdoor aanzienlijk verzwaard.

Kinderen met transgendergevoelens hebben geen behoefte aan dogma’s of spookbeelden, maar aan liefde, begrip en ruimte voor eigenheid. Gelukkig ­laten ze zich niet door ideologen van welk kamp ook in een hokje plaatsen. Hoezo ‘zwakke’ identiteit?

Genderincongruentie

Dan over het ‘aanbrengen van onherstelbare schade’ door medisch ingrijpen. Voor mensen bij wie hun geslacht in hun beleving niet samenvalt met hun gender is dit juist de ingreep die ervoor zorgt dat deze incongruentie wordt opgeheven. Dat traject wordt omgeven met alle zorgvuldigheid en ‘vroeg’ ingrijpen is niet aan de orde. Bovendien leveren, o ironie, de schrijnend lange wachtlijsten bij de genderteams een niet-geringe bijdrage aan de wachttijd. Ik viel van mijn stoel waar Zelle schrijft over ‘plotselinge aanvallen van genderdysforie’ in Amerika ten gevolge van ‘kopieergedrag’. Bespottelijk, en wel om twee redenen.

Om te beginnen is genderincongruentie geen bevlieging, maar een kwestie van een diepgewortelde identiteit: je wordt ermee geboren, net zoals anderen als homo, hetero of interseksueel geboren worden.

Ten tweede: uiteraard komt de gender­incongruentie van je kind uit de lucht vallen als je niet gelooft dat zoiets kan bestaan.

Ik wens kinderen met genderincon­gruentie ouders toe die met open ogen in de wereld staan en hun kroost in ­liefde alle ruimte geven om zichzelf te ontdekken.

Lees ook:

Verander niet te snel van geslacht

Wees voorzichtig met het al te snel veranderen van geslacht bij mensen met een transgender-wens, waarschuwt Wouter Zelle, lezer te Den Hoorn. Hij reageert op het opinie-artikel van Frank Kruijver, die schrijft dat transgenderisme biologisch bepaald is.

Transgenderisme is biologisch bepaald, geen ideologie

Transgenderisme is geen ideologie, betoogt psychiater en neurobioloog Frank Kruijver. Scans bij transgenders laten zien dat hun hersenen wel degelijk anders zijn dan die van anderen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden