null Beeld

Lezersreacties

Helpt het wel om ‘dodenweg’ N50 te verbreden?

Redactie Trouw

Heel hard aanpakken

Met grote verbazing heb ik de uitspraken van de burgemeester van Kampen over de gevaarlijke N50 gelezen (Trouw, 10 mei). Het aantal dodelijke ongelukken is schokkend, maar de oplossing van burgemeester De Rouwe, (verbreden en middenberm neerzetten) vind ik zeker zo schokkend. Uit het artikel blijkt dat er regelmatig te hard wordt gereden, wat ongelukken veroorzaakt. De enige oplossing hiertegen is (traject-)controle en meer camera’s. Wie op de N50 de wet overtreden door te hard rijden en in te halen waar dat verboden is, moeten heel, heel, heel hard aangepakt worden.Nu moet de belastingbetaler voor aanpassingen van de weg opdraaien. Onbegrijpelijk. Regering regeer, zou ik zeggen en treed op tegen al die asocialen die op de snelweg, niet alleen de N50, het recht van de sterksten uitoefenen ten koste van fatsoenlijke mensen.

Luuk van Duijn, Abbega

Stikstofdoden

De eerste stikstofdoden zijn gevallen op de N50 doordat een besluit van de Tweede Kamer uit 2016 om de weg te verbreden niet is uitgevoerd vanwege de Europese stikstofregels. Noch Den Haag noch Brussel lijken de consequenties van die regels te hebben doordacht. Maar niet alles kan. We kunnen niet én strenge stikstofregels hebben én veilige wegen én huizen bouwen voor een nieuwe generatie en nieuwkomers.

Frans Dijkstra, Ommen

Links en vegetariër

“Ik ben rechts en ik ben vegetariër”, schrijft Melvin Heersema (Opinie, 10 mei). Ja, er bestaan rechtse mensen die aan het klimaat denken. En ja, consumenten kunnen verschil maken. Maar rechtse politieke partijen beschermen al jarenlang actief de belangen van bedrijven die het klimaat schade toebrengen. Klimaatmaatregelen moeten ‘haalbaar en betaalbaar’ zijn en van onze gehaktbal blijf je af. Als politici veranderingen tegenwerken, kun je de verantwoordelijkheid niet bij ons als individuen leggen. Om, net als Melvin Heersema, in termen van ‘levend bewijs’ te spreken: ik ben ook vegetariër, al 35 jaar, en in die tijd is de vleesindustrie in ons land alleen maar gegroeid.

Frits Jongbloets, Nieuwegein

Abortus

Stephan Sanders’ column over het recht op abortus (Verdieping, 10 mei) schiet me in het verkeerde keelgat. Ons land is gebaseerd op joods-christelijke normen. Vrijheid van godsdienst is er een. Een andere norm is: Gij zult niet doden. Abortus is geen recht, maar een onacceptabele moord op een ongeboren mens!

Cees Muusse, Nieuwerkerk a/d IJssel

We don’t do God

Stephan Sanders voert in zijn column Margaret Thatcher op als de bron van de uitspraak ‘We don’t do God’. De uitspraak wordt meestal toegeschreven aan Tony Blairs spindoctor Alastair Campbell. In diens ogen flirtte Blair publiekelijk iets te nadrukkelijk met het opperwezen, waarop Campbell reageerde met: “I’m sorry, we don’t do God”.

Walter van der Loop, Vierlingsbeek

Scheldwoorden in de krant

Ik heb me geërgerd aan de kop over het Songfestival: ‘De kanshebbers en de absolute losers’ (Trouw, 10 mei). Kunnen jullie scheldwoorden in het vervolg uit de krant houden?

Marieke Snippe, Haren

Topman

‘Philips-topman Frans van Houten mag zijn bonus houden’, schrijft Trouw (11 mei). Waarom krijg je een bonus als je gewoon je werk doet? Ik werk al 46 jaar als verpleegkundige; nooit wat over een bonus gehoord.

Karin Ris, Almere

Topman (2)

De ‘topman’ van Philips krijgt een bonus van 1,8 miljoen euro. Terecht klonk ook meteen protest over het ABP. Dit pensioenfonds keerde vorig jaar 2,8 miljard aan bonussen uit aan in nette pakken vermomde geldwolven die de pensioencenten helpen beleggen. Gepensioneerden wachten intussen al ruim tien jaar op de kleinste verhoging van hun pensioen en zien zelfs hun AOW, ondanks eerdere afspraken, mogelijk niet ­stijgen met het minimumloon.

Jos Janssens, Schiedam

Schoner Amsterdam

‘Wel 40 procent minder CO2 uitstoot in Amsterdam’, meldt Trouw (9 mei) na nieuwe resultaten van het meetpunt op het Muntplein. Er worden allerlei aannames gedaan over hoe dat zou kunnen komen. Zou de belangrijkste oorzaak kunnen zijn dat de aangrenzende Vijzelstraat in genoemde periode wegens werkzaamheden was afgesloten?

Jaap Molenaar, Amsterdam

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden