Opinie

Help studenten groter te kunnen dromen

Studenten in een collegezaal van de Erasmus Universiteit.Beeld ANP

De inhoud van het artikel 'Student gaat er aan prestatiedruk onderdoor' baart Rachelle van Andel zorgen. Met name de studenten achter de gemelde cijfers.

Er is een actieplan opgesteld om het psychisch welzijn van studenten te vergroten. Natuurlijk is aandacht voor hun welzijn van belang, maar de nadruk in het actieplan ligt op de student die er niet in slaagt om zich staande te houden in de prestatiesamenleving. Die wordt tot de norm verheven, waaraan de student moet voldoen. Zou het niet eerder andersom moeten zijn?

Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat jongeren de mogelijkheid krijgen om hun potentie en talenten in te zetten?

Een antwoord op die vraag ligt in het ontwikkelen van een zincultuur waarin verhalen van gedeelde kwetsbaarheid en veerkracht verteld kunnen worden en rolmodellen alternatieve verhalen bieden. Jongeren zijn gebaat bij begeleiding in het zoeken en vinden van zin.

Bieden de netwerken van studenten ook ruimte voor kwetsbaarheid, ruimte voor het hele verhaal dat zij hebben te vertellen? Zijn er rolmodellen waardoor zij groter kunnen dromen, en waardoor hun perspectieven verruimd worden? We moeten meer inzetten op het aanboren van de netwerken die studenten tot hun beschikking hebben en manieren vinden om die kring te vergroten.

Dream School

Een mooi voorbeeld van het verruimen van perspectieven en aanboren van netwerken is het tv-programma 'Dream School' van de NTR. Drop-outs krijgen kansen die ze in het reguliere onderwijs niet kregen.

Het programma biedt ruimte om potentie en talent tevoorschijn te laten komen achter de frustratie en woede die de jongeren met zich meedragen. Er ontstaat een betekenisvolle ruimte die samen met inspirerende docenten en bevlogen begeleiders vorm krijgt.

De student zou zich niet in allerlei bochten moeten wringen om aan de normen van de prestatiesamenleving te voldoen.

Het is de prestatiesamenleving zelf die naar de psycholoog moet om in te zien dat de verschillende verhalen en achtergronden van studenten de samenleving verrijken.

Laten we met elkaar bouwen aan meer ruimtes waarin ons hele verhaal gedeeld mag worden en waar het ene verhaal het andere verhaal kan openen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden