null Beeld
Beeld

CommentaarRusland

Help Navalny door druk op Poetin te zetten via de Nord Stream

Net op tijd is Aleksej Navalny uit zijn hongerstaking gekomen. Dat zo’n drastische actie voor hem nodig was, tekent de wurggreep waarin de oppositie in Rusland zit. President Poetin weigert de naam van de Russische oppositieleider uit te spreken. Navalny's campagnekantoren en anti-corruptieorganisatie dreigen voorgoed gesloten te worden, omdat het Kremlin ze op de lijst van extremistische organisaties zet. Het is haast niet voor te stellen: een politieke oppositiepartij die corruptie aan de kaak stelt, die op één lijn wordt gesteld met Al-Quaida en IS. Zover is het gekomen in Rusland. De kneveling en het monddood maken van maatschappelijke organisaties en oppositie is de afgelopen twee decennia stap voor stap gegaan. Soms zo geleidelijk dat de protesten ertegen vanuit het buitenland als een verplicht refrein klinken. In eigen land zijn er protesten geweest, massaal zelfs, maar ook dit grondrecht kunnen Russische burgers inmiddels niet uitoefenen zonder gevaar voor arrestatie.

Tot nu toe was Nederland pleitbezorger van Russisch gas

Voor Navalny was een hongerstaking nodig om de aandacht van de wereld op zijn zaak gevestigd te houden. Hij verdient nóg meer steun, en niet alleen in woord. Alleen zo kan Poetin gedwongen worden tot meer respect voor de mensenrechten. Er lopen al sancties vanuit de EU vanwege Navalny’s veroordeling, vanwege de inval op de Krim en de Russische inmenging in Oekraïne. Nederland moet zich inspannen de druk nog verder op te voeren. Dat kan vooral via onze betrokkenheid bij de Nord Stream, de gaspijp waardoor straks bijna de helft van de Europese import van Russisch gas stroomt. Tot nu toe heeft Nederland zich vooral opgesteld als pleitbezorger van Russisch gas.

De Verenigde Staten dringen bij de Europeanen al langer aan op sluiting van de Nord Stream. Helemaal sluiten zou praktische problemen opleveren voor de energievoorziening op korte termijn, vooral in Duitsland maar ook hier, nu de gaswinning in Groningen stopt. Desondanks zijn er nog genoeg maatregelen mogelijk die Poetin hard kan treffen waar het het meeste pijn doet, namelijk in de schatkist. De afhankelijkheid is immers wederzijds: Poetin zal de gaseuro’s niet kunnen missen voor zijn begroting. De Europese Unie kan met de bestaande regels voor de gassector de duimschroeven steviger aandraaien voor Gazprom, het staatsgelieerde bedrijf dat de Nord Stream exploiteert. Europa en Nederland kunnen het niet laten gebeuren dat Navalny voorgoed het zwijgen wordt opgelegd.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden