null

Lezersreacties

Help! Ik wil niet meer met z'n allen onbeschermd de winkel in

Redactie Trouw

Besmet? Dan een rood kruis in de CoronaCheck-app

Computersystemen zijn nog niet ingesteld op het blijven volgen van corona (Trouw-website, 20 februari). Afgelopen week werd ik geveld door het virus. Ik ben gebeld voor het bron- en contactonderzoek. Hierin werd gevraagd naar reeds bekende informatie (Welke vaccins kreeg u wanneer?) en naar niet van toepassing zijnde informatie (Bent u zwanger? Ik ben geboren in 1963). Er werd een enkele vraag gesteld over of ik op het werk contact had gehad met mensen. Maar niet met wie en waar. Ook werd niet gevraagd of ik zelf mijn contacten in de 48 uur voor de verschijnselen al geïnformeerd had. Dit lijkt mij de essentie van het bron- en contactonderzoek. Ik had al een groen vinkje in de CoronaCheck-app want ik ben gevaccineerd en geboosterd. Nu ik officieel ziek ben, blijkt hij nog steeds een groen vinkje af te geven. Toen ik keurig mijn herstelbewijs wilde uploaden, denkend dat de informatie zou zijn dat ik ziek ben, kwam er een herstelbewijs geldig vanaf volgende week en nog steeds een groen vinkje. De CoronaCheck zou ter plekke moeten checken of er een besmetting is, en tijdens de besmetting een rood kruis moeten afgeven. Laat men de informatie in de hele keten vooral goed onder de loep nemen.

Hilde Zwart, Enschede

Een datumpalindroom is minder bekend

Palindromen als ‘lepel’ en ‘parterretrap’ (je kunt ze van achter naar voren lezen) zijn genoegzaam bekend. Getallenpalindromen zijn minder bekend, net als datumpalindromen. Vandaag is het echter een wel heel bijzondere dag: 22022022.

Rein Leentfaar, Middelburg

Onder Trump was dit allemaal niet gebeurd

Zijn de westerse media niet medeschuldig aan de escalatie in Oekraïne? Vijf jaar lang is Trump gedemoniseerd. Terwijl over de dictaturen in Rusland, China en Iran vrijwel niet werd gesproken. Poetin en Xi hadden ontzag voor Trump en de VS. Zo ook de Taliban, en zelfs Iran wist dat het geen spelletjes hoefde te spelen. De wereld was veiliger dan nu. Het geblunder van Biden in Afghanistan gaf het startsein voor de rampen die dreigen. Dit was onder Trump niet gebeurd.

Kees van Wijngaarden, Dordrecht

Weersvoorspelling is behoorlijk mislukt

Ik kom een knipsel uit december tegen: het Duitse weerbureau Kachelmannwetter voorspelt dat het in januari 10 graden kouder wordt dan normaal (Trouw, 8 december). Een miskleun om op terug te komen?

Felix van de Laar, Culemborg

Help! Ik wil niet meer met z’n allen onbeschermd de winkel in

Het kabinet verwacht inmiddels voor ons allen een coronabesmetting. Maar het is toch niet moeilijk om na 18 uur in de winkel vast te houden aan mondkapjes en anderhalve meter afstand? Laat de overheid dat aangeven. Het geeft kwetsbaren het gevoel te worden gezien.

Peter Nieuwhof, Groningen

Nederlands-Indië, een pijnlijke geschiedenis

1949, ik was zeventien jaar, mijn neef kwam terug uit Indonesië. Als officier van het Nederlandse leger ga ik ‘tegen Soekarno vechten’, had hij bij zijn vertrek gezegd. Op de tafel stond taart, en de vlag hing uit. Er kwam een held terug. Ik zie hem nog binnenkomen, zag zijn fiere gestalte, zijn uniform, zijn ongetwijfeld dappere daden. Hij keek rond, omhelsde zijn moeder en brak in tranen uit, stotterde: ‘Ik ben een moordenaar’ en liep de tuin in. '

Roel Pomp, Santpoort Noord

Trouw en Indonesië

Ook Trouw stond bij de Indië-kwestie aan de verkeerde kant van de geschiedenis, schrijft Cees van der Laan in een ferm mea culpa (Brief van de hoofdredacteur, 12 februari). Maar zijn opmerking dat de verzetsmensen die Trouw in 1943 hadden opgericht ‘mordicus tegen een zelfstandig Indonesië’ waren, behoeft nuancering. Uit het boek Een meneer van een krant van Pieter Bak uit 1999 blijkt dat er tijdens de bezetting wel degelijk twijfel was onder verzetsmensen van Trouw. Onder anderen mijn vader Gijs Kuijpers, werker voor het illegale Trouw en na de bevrijding redacteur buitenland, was het over de dekolonisatie niet eens met hoofdredacteur Siewert Bruins Slot. Maar in de hectische dagen moest de krant snel een koers aangeven en werd de wil van de hoofdredacteur wet. Wellicht, zo vonden later mijn vader en Kees Troost die na terugkeer uit Duitse gevangenschap chefredacteur van Trouw werd had de redactie de ARP kunnen afhouden van de ‘heilloze Indië-politiek’.

Els Kuijpers, Rijsenhout

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden