CommentaarVersoepeling

Helemaal normaal kan het niet zijn

De seinen staan op groen, maar zonder risico is het allemaal niet. De vergaande versoepelingen van de coronamaatregelen maken het voor de meeste Nederlanders mogelijk weer een stuk normaler te leven. Mits ze vaker thuis werken, hoe dan ook thuis blijven bij klachten, zich dan laten testen, vrijwel altijd afstand houden en mondkapjes dragen als dat niet mogelijk is. Bovendien is knuffelen, handen schudden, juichen en zingen nog steeds geen goed idee.

Ongeveer een miljoen Nederlanders hebben het virus inmiddels doorstaan, officieel zesduizend mensen zijn eraan overleden (op basis van oversterfte-cijfers mogelijk zo’n negenduizend). Dat waren veelal ouderen en mensen die al andere klachten hadden. Bovendien zijn er duizenden op de intensive care beland, voor wie het overleefde is vaak nog maanden revalidatie nodig.

Het is niet verwonderlijk dat jongeren en relatief gezonde mensen er nu van uitgaan dat het virus bij hen waarschijnlijk weinig schade aanricht – ook al is die schade er soms trouwens wel degelijk. Maar het zijn vooral de fysiek echt kwetsbaren die de klappen zullen opvangen als het na deze versoepelingen toch misgaat. Als toch in een bepaalde regio nieuwe haarden ontstaan, of als toch een nieuwe reeks verpleeghuizen het virus binnen ziet komen. Een gezellig feest in het uitgaanscentrum kan na een keten van besmettingen de vervroegde dood tot gevolg hebben van ouderen, of een ernstige ziektegolf opleveren onder zorgpersoneel, arbeiders in een fabriek, of leraren. Hoe normaler de samenleving op het oog lijkt, hoe lastiger het voor iedereen zal zijn om zich daarvan bewust te blijven.

Enige abnormaliteit aanvaarden

De hoop is dat Nederlanders daarom nog enige abnormaliteit blijven aanvaarden, niet alleen komende zomer, maar mogelijk nog een jaar of langer. En dat áls het virus regionaal opflakkert, ze het terugdraaien van versoepelingen echt zullen accepteren. Recente uitbraken in Duitsland, Portugal, Iran, Zuid-Korea en China maken duidelijk dat plotselinge ingrepen in de samenleving noodzakelijk kunnen zijn, in ieder geval tot er voldoende werkzame vaccins op de markt komen.

Wie een positief mensbeeld heeft, treedt dit nieuwe normaal met vertrouwen tegemoet. De versoepelingen zijn dan ook echt wel terecht. Maar soms schuurt het, en wordt bij sommigen het egocentrisme zichtbaar. Het blijft verbazingwekkend om mensen te zien overgaan tot een massale groepshug met wildvreemden, terwijl het ic-personeel nog maar nauwelijks bekomen is van de extreme werklast van afgelopen maanden. In april kwamen er op sommige dagen 100 mensen per dag op de ic’s bij, en dat zouden we hoe dan ook nooit als het nieuwe normaal moeten gaan beschouwen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Correctie: In een eerdere versie stond dat er tienduizenden mensen op de intensive care zijn beland door corona. Dat had moeten zijn duizenden, het zijn er bijna drieduizend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden