null Beeld Maartje Geels
Beeld Maartje Geels

Brief van de hoofdredactie

Helaas niets over de pinksterconferentie en wel over Pinkpop

Cees van der Laan

Waarom schreven we dit jaar niets over het Pinksterfestival in Biddinghuizen maar wel over de vijftigste editie van Pinkpop? En waarom stond er niets over de vijf uitverkochte concerten van Marco Borsato in de krant? Hoofdredacteur Cees van der Laan legt uit.

Nog vol van een avond over zingeving in het Drents museum, georganiseerd door de krant, reed ik gisterochtend van Assen naar de redactie in Amsterdam. Hier en daar stonden koeien in het weiland, de zon scheen, het landschap zag er mooi uit, ik was een met mijzelf.

Flarden van de gedachten en ideeën van de sprekers op deze zingevingsavond, de remonstrantse theologe Christa Anbeek en de jonge theoloog en filosoof Gerko Tempelman, keerden terug in mijn herinneringen. Redacteur Henk Steenhuis gaf een inleiding in zingeving, collega-redacteuren Leonie Breebaart en Stijn Fens bespiegelden hun opvattingen over het zinnelijke. Tijdens de pauze bezochten we met zijn allen de nieuwe expositie in het Drents Museum, ‘Sprezzatura, vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910)’. Directeur Harry Tupan sprak over de zintuiglijke ervaringen met deze schilderijen en dat was ook zo, overdonderend.

U heeft over deze uitverkochte bijeenkomst niets gelezen in de krant van gisteren. Het was zoals gezegd een prachtige avond maar geen aanleiding om er een stuk in de krant over te schrijven, wel over de expositie zelf. Toevallig stond er recensie over op de cultuurpagina’s in de Verdieping (4 sterren).

Verdriet

Dat we niet over een bijeenkomst schrijven gebeurt regelmatig en soms tot verdriet van onze lezers. Zo waren er een flink aantal briefschrijvers hevig teleurgesteld dat we niets schreven over de vier dagen durende Pinksterconferentie in Biddinghuizen, afgelopen weekeinde, maar wel over Pinkpop. We schreven – helaas – ook niet over de vijf uitverkochte Kuip-concerten van Marco Borsato of over de twee concerten van de Toppers in de Arena.

We maken keuzen op basis van het belang van de bijeenkomst en de beschikbare handjes. Volstrekt logisch of transparant zijn deze beslissingen niet altijd en dus soms ook lastig verdedigbaar. Terugkijkend hadden we wel naar zanger Borsato moeten gaan, omdat hij een fenomeen is. Vijf keer de Kuip uitverkopen is ook niet niks. Dit geldt in zekere zin ook voor de Toppers, maar dit bleek vooral een drie uur durend karaoke-concert te zijn geweest met veel lol en plezier, maar niet perse noodzakelijk om er een stuk over te schrijven. We schrijven veel over de ‘hogere kunsten’, dus zo nu en dan een artikel over populaire cultuur moet kunnen.

Met Opwekking ligt de zaak weer een slag anders, zoals eerder ook met de EO-jongerendagen. We vinden het bijzonder dat daar in de polder tussen de 50.000 en 70.000 (in 2018) christenen vier dagen lang hun geloof met elkaar delen en beleven. We zijn er ook vaak bij geweest in de afgelopen jaren, maar deze 49ste keer niet. We sloegen een keertje over, maar een foto-item in de krant had best gekund, maar ook weer niet perse noodzakelijk.

Pinkpop

Pinkpop werd voor de vijftigste keer gehouden en dat was een goede aanleiding om er over te schrijven. Pinkpop leeft bij jong en oud (ikzelf was er bij in 1981). Maar dat verklaart niet dat we er elk jaar overschrijven, of over dat andere festival, Lowlands. De tegenargumenten zijn dat doorgaans de top van de popmuziek op het podium staat en dat we met onze krant ook jongeren willen aanspreken. Toch zijn er ook goede argumenten te bedenken om Pinkpop een keer over te slaan of Lowlands. Dan gaan we weer naar Biddinghuizen, of naar een festival waar we nog weinig of nooit over geschreven hebben.

Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden