null Beeld

De vraag vanMonic Slingerland

Heeft u last van stemstress, met die 1054 kandidaten en het besmettingsvaar in het stemlokaal?

Zoals de verkiezingen dit jaar gaan, dat verzin je niet. Of vergeten we ze weer snel?

Als roman zou het ongeloofwaardig zijn. Verkiezingen met 30 partijen, met 1054 kandidaten. In het hele land een avondklok vanaf 21.00 uur. Verplicht afstand houden. Ontsmettingsprocedures voor de stemlokalen. Drie dagen om te stemmen. 800.000 ouderen die per post gaan stemmen. Waarvan zo’n 2,5 procent ongeldig zal zijn. Dat laatste niet omdat oude mensen zo dom zijn dat ze van die meer dan 1000 hokjes er twee of drie rood kleuren. Of er het telefoonnummer van hun thuiszorghulp op zetten. Dat komt doordat er in dat stemmen per post een hindernisbaan ingebouwd is. Een soort Expeditie Robinson, maar dan voor thuis. Er zijn twee enveloppen, die ongeveer even groot zijn. In de ene envelop, de kleinste, maar dat kun je niet zien, moet dat enorm grote stembiljet gedaan worden, flink gevouwen en dat is best een klusje. En dus niet de kandidatenlijst, die net zo groot is en waar ook die 1054 namen op staan. Maar daar staan geen vakjes voor de namen. Die envelop moet dan in de andere envelop, maar als dat dan eindelijk gelukt is, dan blijkt dat daar ook nog de stempas in moet. O ja, en die moet ook ondertekend zijn. Stemstress. Uit een eerste peiling blijkt dat het in zo’n 20.000 gevallen mis zal gaan. In de rubriek Uitgelicht van 10 maart deed een lezeres verslag van deze procedure bij een 92-jarige.

Nee, het is geen roman. Maar wie had twee jaar geleden gedacht dat dit de praktijk zou zijn? En toch ontbreekt de verkiezingskoorts. Het is saaier dan ooit. Nauwelijks campagne, geen keiharde debatten. Dat laatste komt nog niet eens door corona alleen. Lijsttrekkers Ploumen en Kaag zochten de verbinding en zetten in op overeenkomsten. Dat is voor vrouwen lucratiever dan op elkaar in te hakken, want dan komt steevast het verwijt dat ze hysterisch zijn. Ook dat heet bijzonder, dat er tien vrouwelijke lijsttrekkers zijn, ook van de gevestigde partijen. Bijzonder, maar ook een tikje beschamend dat we het erover hebben.

Het meest bijzondere van deze verkiezingen is nog wel, dat het zo weinig over de inhoud gaat. Terwijl er genoeg is om je als kiezer zorgen over te maken. Trouw heeft in een verkiezingsserie een aantal thema’s belicht. Klimaat en energie, wonen, zorg, migratiebeleid, kansenongelijkheid, het belang van de regio tegenover de Randstad. Maar strijdpunten zijn het niet geworden.

Bijzonder is ook dat de oppositie zo weinig profiteert van de crisis, en van de kritiek die er is op de ongekende maatregelen die het kabinet afgelopen jaar heeft genomen.

Reden genoeg om deze verkiezingen nu al de geschiedenis in te laten gaan met het stempel ‘om nooit te vergeten’. Verkiezingen om later keer op keer weer over te vertellen: “Weet je nog, maart 2021?”

Vindt u dit bijzondere verkiezingen? Of zijn ze net als de vorige?

Reageren?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden